Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri


Răsărit şi apus de soare la malul mării….

Ce poate fi mai frumos decât un răsărit de soare la malul mării? Poate un… apus de soare! Sunt două momente unice cu care ziua începe şi apoi se încheie, pentru a face loc … altei zile! Sunt momente ce nu se pot exprima suficient de bine în cuvinte şi care se cer primite în suflet pur şi simplu. Să mergi pe malul mării când ziua încă se îngână cu noaptea, să „auzi” liniştea care domneşte peste toate, să simţi briza răcoroasă a mării cum îţi mângâie faţa, să priveşti cu nerăbdare acea linie a orizontului, în care cerul sărută marea şi pe care apare încet, încet, un punct roşu care devine tot mai mare, aducând strălucire pe întreaga boltă cerească. Un moment de mare emoţie, pe care mulţi îl aşteptăm cu nerăbdare la fiecare revedere cu marea… În faţa imensităţii ei nu poţi să fii îndiferent. Sentimentele puternice care te încearcă la malul mării, te fac să înţelegi că viaţa aceasta este un dar atât de preţios, de care trebuie să ne bucurăm din plin, în cel mai frumos chip. Şi o putem face începând prin a admira şi preţui frumuseţile pe care Creatorul ni le-a dăruit nouă, oamenilor…

O istorioară de demult ne povesteşte că un împărat se plimba odată pe malul mării, cugetând la viaţa sa. Valurile mării îi udau încălţările slăvitului împărat. Văzând aceasta le-a poruncit mânios să se retragă îndată din faţa sa. Dar valurile veneau rând pe rând, ca şi până atunci, udându-i picioarele…. Atunci s-a întrebat împăratul: „Oare ce putere mi se pare mie că am în această lume, dacă nici valurile mării nu îmi ascultă poruncile?” Ea, marea, ne vorbeşte prin măreţia ei, în multe feluri….. Foşnetul valurilor sunt şoaptele ei pline de mister… Nu degeaba Poetul şi-a dorit, ca un ultim dor, să-şi odihnescă ultimul somn la malul mării….

După strălucirea zilei, după ce ne-am bucurat de razele fiebinţi ale soarelui, de mângâierea valurilor calde, de nisipul încins, de adierea brizei care ne mai răcoreşte puţin fierbinţeala, este momentul apusului, cu vraja sa magică… Încet, încet, soarele păleşte, strălucirea arzătoare se domoleşte, căldura de afară se preschimbă în răcoare, iar discul solar redevine acel punct luminos roşiatic, care se retrage lin dincolo de linia orizontului. Lumina lasă loc întunericului, ziua lasă loc nopţii, luna îşi face apariţia pe cer, iar bolta cerească se împodobeşte cu un nesfârşit covor de stele.

Toate acestea se întâmplă în fiecare zi a vieţii noastre. În felurite chipuri, asemeni unui caleidoscop al naturii, care ne oferă mereu imagini noi, minunate. Însă de câte ori ne gândim la toate acestea? De câte ori ne facem puţin timp pentru astfel de bucurii înălţătoare pentru sufletul nostru? De ce oare le lăsăm cu prea multă uşurinţă să treacă pe lângă noi. Uneori nici nu le vedem, măcar şi în treacăt, în viteza alergării noastre după vânt….



47 de răspunsuri la „Răsărit şi apus de soare la malul mării….”

  1. Cat e de frumos sa te lasi „imbatat” de mangaierile marii,sa pasesti pe un taram pe care noi toti pasim dar,nu toata lumea il vede!Asa este,trecem prea grabiti prin aceasta lume,fara a sti sa ne bucuram de magia naturii,de frumusetea ametitoare a marii,de un rasarit sau un apus de soare…
    Randurile de mai sus mi-au fost balsam pe un suflet ratacit si dornic de frumusete „pura”,pornita din adancul sufletului,acolo unde putini se incumeta sa poposeasca chiar si numai pentru un rasarit de soare….

    Apreciază

    1. Mulţumesc frumos Mihaela. Eşti binevenită aici oricând!

      Apreciază

    2. FOARTE FRUMOS……..PE MINE M-AI LASAT CU GANDUL LA TOT CEEA CE TRECE PE LANGA NOI FARA SA NE DAM SEAMA…

      Apreciază

      1. # Mersi frumos. Ma bucur ca ti-a placut. Marea este cea care ne transmite aceste ganduri. In fata nemarginirii ei, realizam cat de efemeri suntem.
        Numai bine! 🙂

        Apreciază

    3. Wow! Ce frumos! 🙂

      Apreciază

      1. # Multumesc frumos, Andreea! 🙂

        Apreciază

  2. Rasaritul si apusul soarelui,cele dintai si poate cele mai desavarsite minuni.Dar marea mai are de oferit si alte frumuseti.Am privit marea intr-o noapte cu luna plina de la etajul al paisprezecelea al hotelului”Steaua de Mare” din Eforie Nord.De la inaltimea accea ai impresia ca esti suspendat deasupra marii.Doar marea linistita,cerul si luna fac un spectacol feeric,nepamantean,totul este argintiu,totul este stralucitor,am ramas fara suflare.Totul,cer,cativa norisori,luna,nesfarsita intindere de ape aveau aceeasi culoare argintie.Uluitor!Poate veti avea ocazia sa vedeti si asa ceva.

    Apreciază

  3. Foarte tare bv.!!!!
    Cati ani ai Alexandru?

    Apreciază

    1. #Bun venit, Anusca! Mă bucur că ţi-a plăcut pe aici.
      Iar cu anii…am trecut la prefixul 4! 😀 Numai bine!

      Apreciază

      1. adica 40 si ?

        Apreciază

  4. Frumos…si ma bucur ca inca mai exista oameni care vad marea ca pe o frumusete si nu ca pe un motiv de cheltuiala, betii si sex…
    dupa parerea mea, cuvintele sunt prea sarace sa poata exprima intr-adevar ce simt cand ajung la malul marii…pot doar sa spun ca sufletul nu mai are loc, atat e de plin de linistea din jur…si mai pot spune ca inchizand ochii si doar ascultandu-i fosnetul si simtind in nari mirosul inconfundabil, deja sunt intr-o alta lume…pentru mine, cea mai mare dragoste a mea e marea…si , sincer, as avea si eu acelasi dor ca marele nostru poet Eminescu…
    Felicitari! sper sa mai am ocazia sa mai citesc lucruri atat de frumoase si pline de caldura.

    Apreciază

    1. # Mulţumesc pentru vizită şi pentru gândurile frumoase. Da, marea este fascinantă! Este o minune pe care ar trebui să învăţăm să o descoperim puţin câte puţin, lăsând deoparte deşertăciunile care…nu sunt marea!
      Te mai aştept pe aici. Numai bine!

      Apreciază

  5. Sper ca e ok ca am setat prima poza ca si fundal la mine pe blog, o sa te mentionez in antet daca doresti, sa imi spui asta, sa nu mai fac vreo prostie ! Miruna -> missmirunadi.wordpress.com

    Apreciază

    1. # Bine ai venit, Miruna. Mă bucur că ţi-au plăcut pozele de pe blogul meu. Te las pe tine să faci cum crezi că e mai bine cu poza respectivă.
      Numai bine! 🙂

      Apreciază

      1. Multumesc Alex, mii de scuze pentru ca am raspuns atat de tarziu insa nu mi-am dat seama ca am un buton de notificari in stanga sus :)))) la fel si tie, toate cele bune!

        Apreciază

  6. Intreaga creatie marturiseste Atotputernicia si Iubirea lui Iisus Hristos, Cel care a murit ca noi sa traim vesnic, daca venim la El cu smerenie si pocainta si ne lasam transformati de Duhul Sau Cel Sfant!

    Slava Lui!

    Psalmul 19

    Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vesteşte lucrarea mînilor Lui.

    O zi istoriseşte alteia acest lucru, o noapte dă de ştire alteia despre el.

    Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit:

    dar răsunetul lor străbate tot pămîntul, şi glasul lor merge pînă la marginile lumii. خn ceruri El a întins un cort soarelui.

    Şi soarele, ca un mire, care iese din odaia lui de nuntă, se aruncă în drumul lui cu bucuria unui viteaz:

    răsare la un capăt al cerurilor, şi îşi isprăveşte drumul la celalt capăt; nimic nu se ascunde de căldura lui.

    Legea Domnului este desăvîrşită, şi înviorează sufletul; mărturia Domnului este adevărată şi dă înţelepciune celui neştiutor.

    Orînduirile Domnului sînt fără prihană, şi veselesc inima; poruncile Domnului sînt curate şi luminează ochii.

    Frica de Domnul este curată, şi ţine pe vecie; judecăţile Domnului sînt adevărate, toate sînt drepte.

    Ele sînt mai de preţ decît aurul, decît mult aur curat; sînt mai dulci decît mierea, decît picurul din faguri.

    Robul Tău primeşte şi el învăţătura dela ele; pentru cine le păzeşte, răsplata este mare.

    Cine îşi cunoaşte greşelile făcute din neştiinţă? Iartă-mi greşelile pe cari nu le cunosc!

    Păzeşte de asemenea pe robul Tău de mîndrie, ca să nu stăpînească ea peste mine! Atunci voi fi fără prihană, nevinovat de păcate mari.

    Primeşte cu bunăvoinţă cuvintele gurii mele, şi cugetele inimii mele, Doamne, Stînca mea şi Izbăvitorul meu!

    Superbe imaginile! Zi buna!

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos pentru comentariu! Numai bine să-ţi fie! 🙂

      Apreciază

      1. Cu mare placere! Slava Domnului Hristos pentru toate!

        http://www.bcbluncailvei.home.ro/superdownload.htm – ceva frumos.

        Apreciază

  7. SUPERB ! foarte bine gandite toate detaliile ! felicitari ! aceleasi trairi le simti si eu 🙂

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos! Mă bucur mult că ţi-au plăcut pozele.
      Îţi doresc numai bine! 🙂

      Apreciază

    1. # Mersi, Deea! 🙂

      Apreciază

  8. […] e sterpelita de la adresa asta si il rog pe Alex Androne sa nu se supere ca i am dat resize. Multumesc pentru moment si accepta […]

    Apreciază

  9. Nu, nu trebuie să lăsăm aceste frumuseți minunate și naturale să treacă pe lângă noi fără a ne bucura de ele. Iar rândurile tale sunt o pledoarie binevenită pentru a nu uita să ne bucurăm de ceea ce ne înconjoară.

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Multumesc frumos pentru comentariu. Cred ca toti oamenii facem greseala de a nu fi atenti la frumusetea lumii in care traim, furati de grijile vietii, dar macar din cand in cand e bine sa ne mai aplecam si spre cele ce ne inconjoara si ne infrumusteaza viata.
      O zi cat mai frumoasa iti doresc! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  10. Foarte frumos.Bravo!10

    Apreciază

  11. Doamne ce emotii citind acest text..Mi-au venit in minte acele frumoase zile petrecute pe malul marii,si cum asteptam cu nerabdare rasaritul..Niste cuvinte,expresii,propozitii sublime,la cel mai inalt nivel.Atita suflet in ceea ce este scris,atita placere cind citesti asa ceva.Bravo,bravo,bravooo!!

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos. Mă bucur că ţi-a plăcut.
      Numai bine! 🙂

      Apreciază

  12. foarte frumos textul 🙂

    Apreciază

    1. # Mersi frumos, Maria! 🙂

      Apreciază

  13. Splendid de frumos,mai ales ca sunt pasionat de fotografie,cea ce vad ma incanta foarte mult.Sunt multe momente unice precum un rasarit si un apus,pe care natura ni-le ofera,din pacate suntem prea ocupati,ori cu tehnologia moderna,telefoane,internet etc,si lasam aceste fenomene sau mai bine zise momente unice sa treaca fara sa le admiram adevarata frumusete. 🙂

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos, Ady! Mă bucur că ţi-au plăcut pozele. Bine ai zis că ar trebui să ne bucurăm mai mult de frumuseţile naturii.
      Numai bine! 🙂

      Apreciază

  14. Ce frumos spus! Mereu ma cuprinde nostalgia cand vad asa poze frumoase, dar ce sa mai spun de momentul cand esti acolo si traiesti momentul. Superb!

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos, Maria şi bine ai venit pe aici! Într-adevăr, marea ne predispune la meditaţie şi la amintiri frumoase. Numai bine îţi doresc! 🙂

      Apreciază

  15. Bună, Foarte frumos articolul scris de tine, l-am redat mai departe,

    Succes!

    Apreciază

    1. # Mă bucur că ţi-a plăcut. Numai bine şi ţie! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  16. […] unei noi zile, așteptând ca astrul zilei să apară din valurile mării, la linia orizontului (aici sau aici). Nu-ți vine să mai pleci de acolo, ascultând foșnetul sacadat al valurilor, simțind […]

    Apreciază

  17. Dacă iubești marea un text ca acesta nu te poate lăsa indiferent. Pe mine m-a emoționat, mi-au dat lacrimile căci am un dor nemângâiat după mare, pe care n-am mai putut-o vedea din 2012. Nădăjduiesc însă că într-o zi ne vom revedea.

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Mulțumesc frumos pentru vizită și pentru comentariu, Roximonorica! Nu știu dacă întâmplător, dar acest articol al meu, scris cu muuulți ani în urmă, este cel mai citit de pe modesta mea pagină. La malul mării, răsăritul și apusul soarelui au ceva magic, de poveste, iar odată ce te lași prins în acea atmosferă magică, îți dorești să mai revii și să mai vezi și să revezi minunea „nașterii” unei zile sau apusul ei…
      Îți doresc să ajungi cât mai repede acolo unde îți dorești mai mult și să te bucuri de mare! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  18. Cu drag. Mulțumesc, și eu nădăjuiesc să o revăd cât mai curând. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  19. Am revenit la această postare, care m-a impresionat la fel ca prima dată când am citit-o. Numai bine îți doresc, Alex! 🙂

    Apreciază

Lasă un comentariu