Castelul Reginei Maria de la Balcic (II)

 Regina Maria a României va rămâne în istoria neamului românesc ca una dintre cele mai de seamă personalităţi, de numele căreia se leagă mari împliniri ale acestei ţări. După căsătoria cu prinţul Ferdinand de Hohenzollern, moştenitor al tronului României, care a avut loc la 29 decembrie 1892, Principesa Maria avea să devenă Regină a României în anul 1914. Deşi rolul femeilor în politică, în acea perioadă, era redus, Regina Maria a fost sfătuitorul cel mai apropiat al Regelui Ferdinand, până în ultima zi a domniei sale (1927). Despre rolul său în politica românească s-au spus şi s-au scris multe. Sunt nenumărate mărturiile celor care au cunoscut-o, au admirat-o şi au preţuit-o pe Regina Maria. Ceea ce va trezi mereu o fascinaţie aparte, sunt acele amănunte legate de viaţa sa particulară, mai puţin cunoscută publicului larg. Din cărţile pe care însăşi le-a scris, aflăm amănunte deosebite, aspecte care relevă un suflet sensibil, o inimă mare, o dragoste enormă pentru această ţară, cu locurile şi oamenii ei.

Regina Maria a fost legată sufleteşte de două locuri: Balcic si Bran, locuri cărora le-a imprimat o amprentă ce se poate vedea şi astăzi. „Balcicul şi Branul sunt casele mele de vis, inima mea”, spunea Regina Maria.  Se spune ca Balcicul l-a descoperit cu ajutorul pistorului Alexandru Satmari, care a insistat ca Regina sa meargă în acea zonă în 1924. Un an mai târziu avea sa înceapă construcţia domeniului regal de la Balcic. An de an, acest loc a fost înfrumuseţat cu construcţii deosebite şi cu celebrele sale grădini, un adevărat rai al florilor. Datorită Reginei, în acea perioadă Balcicul a cunoscut un deosebit avânt urbanistic. Primăria a împroprietărit mulţi artişti care veneau mai ales vara aici, iar aceştia şi-au construit case.

Regina Maria era foarte iubită în Balcic. I se spunea Sultana. Era caldă şi mărinimoasă. Obişnuia să se plimbe prin oraş şi să împartă bani familiilor nevoiaşe. Vila principală a castelului său aducea cu construcţiile musulmane din zonă, având un turn înalt, precum un minaret. Uşor-uşor, mai ales în urma izolării la care a supus-o  fiul său Carol al II-lea, Balcicul a devinit locul său de refugiu şi de suflet. De aceea, în 1933, când şi-a întocmit testamentul, Regina Maria a cerut ca după moartea sa inima să îi fie depusă in micuţa capelă pe care o construise la malul Mării Negre: Stella Maris (Steaua mării), iar trupul să îi fie îngropat la Curtea de Argeş, alături de ceilalţi membri ai Familiei Regale.  Trei ani mai târziu, în 1936, Regina s-a îmbolnăvit. Moare la Sinaia, la 18 iulie 1938, la vârsta de 62 de ani.

Continuăm aici câteva modeste impresii despre acest loc cu totul special, aşa cum este Castelul Reginei Maria de la Balcic (vezi prima parte AICI). Pe lângă grădinile superbe, în care te rătăceşti admirând atâtea flori minunate, răspândite printre zeci de alei şi mulţi copaci, sunt multe clădiri şi locuri ce trebuie admirate:

Capela Stella Maris (Steaua Mării) –  un loc de suflet al Reginei. A ţinut să fie o capelă ortodoxă, din respect deosebit pentru credinţa poporului său. La ea se ajunge trecând printr-o superbă grădină de trandafiri. Se urcă câteva trepte şi se ajunge la mica bisericuţă, ascunsă printre copaci. Undeva pe peretele de piatră care susţine treptele către Capelă, se află unica inscripţie în limba româna păstrată pe întreg domeniul. Este o placă de marmură albă, pe care stă scris, cu litere aproape şterse, faptul că domeniul a fost construit de Regina Maria. Capela este foarte mică, construită din piatră şi pictată în interior. O curte mică, cu o fântână şi câteva pietre funerare pot fi văzute chiar lângă Capelă. Din timpul vieţii, Regina Maria şi-a exprimat dorinţa ca inima sa să fie îngropată aici. Ceea ce s-a şi întâmplat. Inima Mariei a odihnit la Balcic până în anul când această zonă a ţării a fost cedată Bulgariei. Caseta cu inima Reginei a fost mutată la Bran, celălalt loc de suflet al suveranei.

Tronul Reginei Maria – este un fotoliu din marmură, umbrit de un copac, având în dreptul său o măsuţă din piatra. Era un loc preferat al Reginei, multe dintre fotografiile Reginei fiind făcute în acest loc. Era un colţişor special al Reginei, de aici putând fi văzută Marea Neagră în toată spledoarea ei. Piatra din care a fost cioplit tronul este acum lucioasă de la mâinile tuturor celor care au vrut să stea pe acest tron, fie şi numai pentru câteva clipe.

Castelul Reginei Maria – Vila „Cuibul liniştit  este clădirea principală a domeniului. Casa unde locuia Regina atunci când venea la Balcic. Nu este o clădire mare, dar impresionează prin arhitectura originală şi mai ales prin turnul în formă de minaret, care străpunge cerul de un albastru superb. De jur împrejurul clădirii sunt flori frumoase, smochini şi alţi copaci deosebiţi. Pe frontispiciul clădirii se află statuia Reginei Maria, purtând în braţe o corabie. Încăperile „Cuibului liniştit” sunt spaţioase, cu ferestre largi, candelabre impunătoare, şeminee măreţe, multe tablouri, fotografii ale Familiei Regale, mobilier ce aminteşte de acele timpuri deosebite. Scările spre etaj urcă în spirală. Se găsesc şi câteva dintre acuarelele pictate de Regină. A pictat mai ales flori, preferatele fiind crinii si macii. Aici, la castel, Regina a primit de multe ori pe artiştii care veneau în acest loc care a inspirat multe creaţii ale marilor noştri pictori.

Avem datoria de suflet să păstrăm vie memoria celei ce a fost Regina Maria a României. 

Foto: Tablou pictat de Regina Maria

 

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2008/09/13/castelul-reginei-maria-de-la-balcic-ii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 comentariiLasă un comentariu

 1. Regina Maria a contribuit in mare masura la crearea Romaniei Mari

  Apreciază

  • Aşa este. A avut o contribuţie decisivă. Păcat că nu se spune decât atât de puţin despre rolul său extraordinar.

   Am vrut să pun aici doar câteva mici mărturii despre acest loc minunat – Balcicul – în care marea Regină a lăsat o amprentă deosebită, ca semn al iubirii sale faţă de această ţară, faţă de acest popor.

   Apreciază

 2. albastrul cerului de la Balcic se reflecta in fundalul tabloului cu trandafiri/arata ca avea si un talent deosebit in pictura.o admir.

  Apreciază

  • # Da, Regina Maria merită toată admiraţia pentru tot ceea ce a făcut şi pentru ce ne-a lăsat în urmă.
   Mulţumesc pentru vizită!

   Apreciază

 3. Balcic, Regina Maria…frumos! Chiar mi-a placut mult ce am gasit aici. Sa ai o zi minunata!

  Apreciază

  • # Mă bucur mult că ţi-a plăcut să „călătoreşti” printre imaginile culese de mine în aceste locuri atât de frumoase. O primăvară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 4. Unul dintre locurile dragi mie !

  Apreciază

  • # Cum ar putea să nu fie, când este un loc cu totul minunat?
   Mulţumesc de vizită! 🙂

   Apreciază

 5. Administratorul dovedește că prețuiește limba românească (folosește diacritice în postări, dovedind astfel că este o persoană competentă în ceea ce face!) și că este respectuos față de Regina noastră.
  Nu cred că a fost „surghiunită” de Carol II, una din figurile luminoase a familiilor monarhice europenești din perioada interbelică (a rezolvat problemele economice – România a fost prima țară care a reușit să elimine criza economică și a permis o extraordinară explozie culturală și deci ar fi avut interes pentru sfaturile competente ale mamei sale!) ci consiliul regal, dominat în acea vreme de germanofili (Regina fiind apropiată monarhilor englezi și ruși) l-a obligat pe rege să urmeze acest pas.
  Felicitări pentru arhitectura acestei pagini.

  Apreciază

  • # Bun venit! Intr-adevar, cei care administeaza domeniul regal de la Balcic, sunt niste oameni deosebiti. Tot respectul pentru cum au reusit sa pastreze atat de bine, ceea ce Regina Maria a ctitorit acolo. Faptul ca oamenii locului au pastrat o asemenea admiratie acestei mari Regine, ne dovedeste ce om deosebit a fost si ce urme adanci a lasat in istoria acelui loc. Si in istoria tarii, desigur.
   Cat priveste aspectele istorice controversate din acea perioada grea, istoricii au multe de spus. Este greu sa dai dreptate doar unei tabere, caci numai cei de atunci stiu cel mai bine cat de dificile au fost vremurile si conjunctura politica.
   Multumesc pentru vizita si apreciere! O zi frumoasa! 🙂

   Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: