159 ani de la moartea compozitorului Frédéric Chopin

În data de 17 octombrie s-au împlinit 159 de ani de la moartea marelui compozitor Frédéric Chopin. Suflet de o rară sensibilitate, om dăruit de Dumnezeu cu un talent artistic extarordinar, a încântat atâtea generaţii de ascultători cu muzica sa atât de frumoasă.

Frédéric-François Chopin (1 martie 1810 – 17 octombrie 1849) este considerat unul dintre cei mai mari muzicieni ai lumii. Compozitorul francez, de origine poloneză, dar şi cu rădăcini franceze, ne-a lăsat pagini muzicale de o mare sensibilitate, cele mai multe fiind compuse pentru pian. S-a născut în Polonia, dar la vârsta de 20 de ani şi-a schimbat numele şi a plecat la Paris. Numele său se mai scrie şi Szopen în textele poloneze.

Talentul muzical al lui Chopin s-a remarcat în mod strălucit încă de la o vârstă fragedă. Au fost oameni care au comparat talentul precoce al lui Chopin cu geniul lui Mozart, alt copil minune al muzicii. La vârsta de 7 ani, Chopin scrisese deja două piese muzicale. Copilul minune Chopin a devenit foarte repede atracţia spectacolelor artistice din cadrul recepţiilor aristocratice din capitala poloneză. A fost lăudat în ziarele varşoviene ale timpului. Primele lecţii de pian le-a primit de la muzicianul Wojciech Zywny. Viaţa muzicală a Varşoviei l-a ajutat să îşi dezvolte de timpuriu o cultură muzicală bogată. În 1831, a plecat din Polonia spre Viena, în final ajungând la Paris, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii. În Franţa, Chopin a avut ocazia de a-i cunoaşte pe mulţi compozitori şi artişti contemporani, printre care se aflau Liszt, Berlioz, Meyerbeer, Bellini, Balzac, Heine, Victor Hugo şi Schumann. Tot aici a întâlnit-o pe autoarea franceză, cunoscută sub pseudonimul George Sand de care avea să-şi lege viaţa pentru mai mulţi ani.

Deşi viaţa sa a fost atât de scurtă, a lăsat în urmă contemporanilor sai şi generaţiilor viitoare piese de o rară sensibilitate şi frumuseţe. Celebrele Nocturne sunt capodopere muzicale mult admirate de melomanii din lumea întreagă.

Un mic fragment din opera sa, ne poate înălţa sufleteşte în stilul inconfundabil al marelui Chopin…

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2008/10/22/159-ani-de-la-moartea-compozitorului-frederic-chopin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 comentariiLasă un comentariu

 1. Frumos si bine ai facut ca ai adunat aceste randuri si le-ai acompaniat de muzica aceasta inspiratoare! Sa fie rasplatirea cu tine! 🙂

  Apreciază

 2. Bun venit A.Dama! Acesta este un „locşor” de suflet, unde oricine vine, este bine primit! Eventual şi cu o cafea caldă, ca pentru prieteni, vorba lui Marius cu cafeneaua lui pătrată.
  Mersi mult pt cuvintele frumoase. Mi-a plăcut mereu Chopin. Are ceva unic în muzica lui. Atâta sensibilitate, dar şi tristeţe…multă suferinţă…Zilele acestea l-am reascultat de multe ori…Balsam pentru suflet.
  Sărut mâna pentru vizită!

  Apreciază

 3. Intr-adevar,Alexandru,ceea ce ai facut tu aici e ceva pentru suflet ! Ca si tine, il iubesc pe Chopin, e sufletul meu ! Multa tristete dar e sublim ! Oare daca ar fi fost fericit in dragoste ar mai fi compus in felul in care a facut-o ? Multumesc pentru clipele petrecute aici !
  Alina.

  Apreciază

 4. Bun venit pe la noi, Alina! Mă bucur dacă ţi-a plăcut în „Lumea lui Alexandru”. Nu e cine ştie ce această pagină, doar un mic colţ din lumea asta frumoasă. La câte rele şi lucruri urâte vedem zilnic în jurul nostru, cred că e bine să încercăm să le vedem şi pe cele frumoase, pe cele care să ne bucure şi să ne înalţe sufleteşte. Dacă ne-am strădui fiecare, cât de puţin, poate am mai schimba ceva-ceva în jurul nostru.
  Chopin….da! Este minunat. Răzbate din muzica lui atâta duioşie, atâta sensibilitate, dor, suferinţă, speranţă…Tocmai pentru că le-a trăit din plin pe toate acestea, a ştiut să le „imprime” în aceste minunate armonii. Ce frumos ar fi dacă în locul penibilelor „acorduri” care răsună la tot pasul, am auzi cât mai multă muzică adevărată, muzică ce înalţă sufletul până la cer!
  Mulţumesc pentru aprecieri! Numai bine! 🙂

  Apreciază

 5. Intotdeauna mi-a placut Chopin. Are ceva ce mi se potriveste ca o manusa. Felicitari si cinste celui care a intocmit acest scurt material.

  Apreciază

  • # Mulţumesc pentru vizită, Antonio! Chopin este într-adevăr minunat! Să ne bucurăm de muzica lui divină!

   Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: