217 ani de la moartea lui Wolfgang Amadeus Mozart

mozart_portrait De-a lungul timpului au fost compozitori a căror muzică avea să dăinuie peste timp, fiind ascultată cu deosebit interes, învăţată, fredonată, apreciată. Chiar dacă timpul când aceştia au trăit şi au compus a rămas mult în urmă, muzica lor rămâne nemuritoare. Şi, prin muzica lor, şi ei rămân nemuritori, în inimile tuturor celor care le ascultă şi le apreciază opera de o mare sensibilitate, ca o parte din fiinţa lor.

Pe 5 decembrie s-au împlinit 217 ani de la moartea unuia dintre cei mai mari şi mai apreciaţi compozitori. Wolfgang Amadeus Mozart (născut la 27 ianuarie 1756 la Salzburg –decedat la  5 decembrie 1791 la Viena) a fost compozitor austriac şi unul dintre cei mai prodigioşi şi talentaţi creatori din domeniul muzicii clasice. S-a născut într-o familie de muzicieni, tatăl său fiind tot compozitor. Încă de mic copil, Wolfgang a dat dovada geniului său muzical. La vârsta de 5 ani, înainte de a şti să scrie, a compus câteva piese pentru pian, pe care tatăl său le-a transcris pe note. Copil fiind, a întreprins împreună cu tatăl său numeroase turnee prin marile oraşe ale Europei: München ,Augsburg, Aachen, Bruxelles, Paris şi Versailles, Viena, Verona, Milano, Florenţa, Roma, Napoli şi încă altele. Peste tot, publicul era fascinat de talentul acestui copil precoce, între timp devenit adolescent. Totul anunţa o carieră strălucită, dar lucrurile aveau să fie departe de aceste previziuni. O vreme a fost angajat ca maestru de concert (Konzertmeister) de către noul arhiepiscop din Salzburg, dar după moartea acestuia situaţia lui s-a înrăutăţit. A încercat prin multe locuri şi oraşe să găsească angajamente, dar s-a lovit de multe refuzuri umilitoare. Operele sale nemuritoare au lăsat reci inimile insensibile ale unor oameni care nu –au întins o mână la nevoie. Măcinat de lipsuri şi de boală, avea să se stingă mult prea repede, la o vârstă când ar fi putut dărui încă şi alte creaţii de seamă, în stilul său genial.

În ziua de 5 decembrie 1791, scurta viaţă a lui Wolfgang Amadeus Mozart s-a stins. Avea numai 35 de ani. După un scurt serviciu divin la Catedrala din Viena, trupul neînsufleţit al lui Mozart a fost dus la cimitir, neînsoţit de nimeni,  mormântul său rămânând anonim până în zilele noastre. Un sfârşit atât de trist pentru un om care a dăruit atât de mult omenirii!

  

Şi un mic fragment din muzica nemuritoare a lui Mozart…

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2008/12/08/217-ani-de-la-moartea-lui-wolfgang-amadeus-mozart/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

  1. Si aici este un blog despre marii muzicieni.
    http://istorie.wordpress.com/

    Apreciază

  2. Mulţumesc frumos Lia pentru adresă! Şi mulţumesc şi de vizită!

    Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: