238 de ani de la naşterea lui Beethoven

beethoven Luna decembrie este un prilej de a ne aminti de multe dintre personalităţile de seamă ale culturii şi spiritualităţii întregii umanităţi. În ziua de 16 decembrie s-au împlinit 238 de ani de la naşterea unuia dintre cei mai de seamă compozitori din istoria muzicii. Ludwig van Beethoven (16 decembrie 1770, Bonn-26 martie 1827, Viena) a fost un compozitor german, recunoscut ca unul dintre cei mai mari creatori de muzică, opera sa bucurându-se de cea mai mare recunoaştere de-a lungul timpului. Beethoven este considerat un compozitor care a făcut trecerea de la perioada clasică la perioada romantică a muzicii.

S-a născut într-o familie de muzicieni. A început să ia lecţii de muzică, în jurul vârstei de 10 ani, cu organistul Christian Gottlob Neefe. Acesta a recunoscut talentul muzical excepţional al tânărului Beethoven. L-a spijinit în obţinerea unei burse la Viena, unde a avut şansa de a urma câteva lecţii cu marele Mozart. Întors acasă, a lucrat o vreme la capela curţii imperiale din Bonn, dar şi cu orchestra teatrului din Bonn, având astfel prilejul să-şi îmbogăţească cunoştinţele muzicale cu operele aflate în circulaţie la acea vreme. A urmat apoi o a doua perioadă petrecută la Viena, unde a luat lecţii de la un alt mare compozitor – Joseph Haydn. În capitala imperiului habsburgic, Beethoven a reuşit să câştige favorurile aristocraţiei vieneze prin concerte private, ocazie cu care a capătat faima de virtuoz pianist şi de compozitor. În martie 1795 a apărut pentru prima dată în faţa publicului vienez executând primul său concert pentru pian şi orchestră. Avea să urmeze cea mai prolifică perioadă din activitatea sa, în care a compus cele mai importante dintre operele sale.

Prin anul 1818, Beethoven a devinit complet surd, singura modalitate de a comunica cu interlocutorii fiind prin scris. Surditatea nu i-a întrerupt însă creaţia artistică, în această perioadă compunând opere extraordinare precum „Missa Solemnis„, ultimele sale sonate pentru pian şi cvartetele de coarde şi celebra Simfonia a IX-a. În ziua de 7 mai 1824 a avut loc la Viena prima audiţie a Simfoniei a IX-a. Succesul a fost triumfal. Beethoven a fost întâmpinat în ropote de aplauze, asemeni familiei imperiale. Simfonia a dezlănţuit un entuziasm delirant, în condiţiile în care el numai auzea nimic. Tot mai bolnav, ţintuit la pat din pricina unei boli de ficat încă din decembrie 1826, Beethoven a murit în ziua de 26 martie 1827. La înmormântarea sa au luat parte mii de oameni, admiratori ai muzicii sale excepţionale.

Importanţa lui Beethoven în istoria muzicii se referă nu numai la opera sa de excepţie, ci şi la transformarea rolului compozitorului în societate. De la artistul aflat în serviciul Bisericii sau aristocraţiei, el a devinit artizanul care a creeat dintr-o necesitate interioară şi nu la comandă. Beethoven a avut o influenţă covârşitoare asupra compozitorilor ce i-au urmat. Admirat de Franz Schubert, Felix Mendelssohn Bartholdy, Robert Schumann, Johannes Brahms, Richard Wagner şi alţi muzicieni de seamă, ca întemeietor al unei ere noi în muzică, este considerat până astăzi ca figură capitală în evoluţia muzicii tuturor timpurilor.

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2008/12/18/238-de-ani-de-la-nasterea-lui-beethoven/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: