Gerul Bobotezei

A rămas în tradiţia poporului român această expresie: “gerul Bobotezei”. Adică un ger straşnic care face ca toate să încremenească ca într-un imperiu al frigului.  Aproape în fiecare an, după Anul Nou, în preajma marii sărbători creştine a Botezului Domnului, iarna îşi ascute colţii de frig şi de gheaţă, parcă vrând să confirme vorba populară. Iar o zi de Bobotează fără gerul proverbial, parcă nici nu are farmec! Mergem la Biserică să luăm aghiasmă, această apă sfinţită ce ne aduce aminte de binecuvântarea Iordanului, tocmai într-o zi în care apele încremenesc de ger. O ducem acasă cu încredinţarea că Dumnezeu va binecuvânta casele, lucrurile şi însăşi viaţa noastră.

dsc00454-1

 

Şi în acest an Boboteaza a venit cu frig. Un ger năprasnic a lovit întreaga ţară. Şi după trecerea acestei zile sfinte, gerul a mai stăruit peste natura întreagă. Printre norii care au acoperit soarele, din când în când s-au mai strecurat şi razele sfioase ale soarelui. Au fost chiar şi zile însorite, dar soarele era unul… cu dinţi – cum spune o altă vorbă românească. Chiar dacă gerul ne adună pe toţi în casă, la căldură, atunci când mai ieşim pe afară, nu putem să nu admirăm natura împodobită cu mii de cristale de gheaţă. Copacii sunt atât de frumos tapetaţi în alb, de parcă sunt pudraţi cu zahăr. Cele câteva flori care au cutezat în luna decembrie să înflorească, amăgite de căldura înşelătoare, acum stau îngheţate, căci iarna şi-a intrat în drepturile ei. Câteva frunze au rămas agăţate printre crengile copacilor, zbătându-se în bătaia vântului rece.

dsc00464-3

Are şi iarna frumuseţea ei! Chiar dacă este una mai aspră, asortată cu frig, vânt şi cer mohorât. Toate cu rostul lor, aşa cum le-a rânduit atât de bine Cel ce le-a zidit pe toate! Le admirăm pe toate şi dăm slavă Creatorului!   

dsc00455-2

dsc00439-4

dsc00470-5

Trandafir

dsc00472-6

dsc00474-7

Frunză-n vânt

dsc00466-8

Iarna în grădină

Iarna pe uliţă

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2009/01/10/gerul-bobotezei/trackback/

RSS feed for comments on this post.

2 comentariiLasă un comentariu

 1. Buna! Alexandru,dupa cat de lata si dreapta este strada acestei asezari,pare din Banat.Gresesc?
  Cand am citit la Lia ca vei face mai multe poze cu flori la primavara mi-am dat seama ca ai gradina si ..iata-ma-s,abia astept sa schimbam impresii,dar si sa-ti cer sfaturi,cateodata.Toate bune! 🙂

  Apreciază

  • Bun venit pe aici! Bucuros de oaspeţi.
   Nu e din Banat localitatea din poză, ci din inima Bărăganului, din Ialomiţa, chiar de lângă staţiunea Amara. Şi alte poze cu flori, pomi, grădină…de pe acest blog, sunt tot de acolo. Este vorba de locul unde m-am născut şi am crescut. Cumva încerc să îmi arăt şi eu preţuirea pentru aceste locuri de suflet. Până la urmă, fiecare om are un loc al său de unde îşi trage obârşia, rădăcinile, nu?

   Despre flori, grădini şi frumuseţi pe care Dumnezeu ni le oferă mereu cu drag, sper să mai vorbim aici sau în „grădina de vis„, toţi cei care iubim aceste minunăţii. Numai bine!

   Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: