Vincent Van Gogh (1853 – 1890)

vangogh

Penultima zi din luna mărțișor ne amintește de una dintre cele mai de seamă personalități ale picturii universale. Vincent Van Gogh s-a născut la data de 30 martie 1853 în Groot Zundert, situat în nordul Olandei. Va rămâne unul dintre cei mai importanţi şi mai faimoşi pictori din toate timpurile. Spre deosebire de majoritatea pictorilor al căror talent s-a manifestat încă din perioada copilăriei, Van Gogh a început să picteze la vârsta de 27 de ani, fiind convins de fratele său Theo şi de verişorul său, pictorul Anton Mauve, să îmbrățișeze arta care avea să-l facă celebru. Primele sale picturi au fost nişte reproduceri ale tablourilor pictorului Millet, pe care Van Gogh îl admira foarte mult. Aveau să urmeze opere originale de o mare sensibilitate.

A avut o tinerețe zbuciumată, marcată de conflictele cu familia, lucru care s-a reflectat din plin modul său de viață, marcat de numeroase excese și crize. În această perioadă tristă a realizat importantul său tablou „Ţăranii mâncând cartofi“, tablou ce este marcat de atmosfera tristă dominată de sărăcia cruntă şi reală. Părăsit de familie, singurul care a păstrat o relaţie foarte strânsă cu el a fost fratele său Theo. Acesta l-a luat cu el la Paris, unde a cunoscut pe marii pictori Henri de Toulouse-Lautrec, Monet şi Gauguin. Stilul său de a picta se deosebeşte mult faţă de stilul impresioniştilor, foarte la modă în acea vreme. În 1888 se manifestă primele semne ale bolii sale, care avea să-l macine până la moarte. A locuit pentru o perioadă alături de pictorul Gauguin, dar în urma unor conflicte au ales căi diferite. A cunoscut lumea sordidă a ospiciilor – locuri triste ale suferinței umane. Singura alinare şi modalitate de a-şi găsi un oarecare echilibru a fost pictura. Van Gogh a pictat mult în această perioadă, realizând cele mai bune opere ale sale, marcate de multe culori vii, dar şi de sentimentul morţii. Dintre tablourile sale celebre au rămas, printre altele, „Ţărani mâncând cartofi“, „Moş Tanguy“, „Podul Langlois“, „Floarea soarelui”. Boala sa a atins apogeul în iulie 1890, decedând pe data de 29 iulie 1890.

Nu eu am creat arta întru totul, ci dimpotrivă, am găsit-o gata, eu trebuia doar să o descopăr şi să o eliberez din natură“, obişnuia să spună Van Gogh. O modestie demnă de un geniu. Ne rămân operele sale nemuritoare, pe care le admirăm ca pe niște adevărate expresii ale frumosului, ale sensibilității umane.

van_gogh-1

vangogh-irises

vangogh-poplarsigrm

vangogh-sunflowers

Published in: on 30/03/2009 at 12:53 pm  Comments (4)  
Tags: , , ,

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2009/03/30/vincent-van-gogh-1853-%e2%80%93-1890/trackback/

RSS feed for comments on this post.

4 comentariiLasă un comentariu

 1. La muzeul Van Gogh, in Amsterdam, am trait cele mai pline de emotie momente. Caldura pe dinauntru si lumina multa in ochi si-n suflet. Multumesc ca mi-ai adus aminte!

  Apreciază

  • Cred ca vizitarea unui asemenea muzeu ramane un eveniment de neuitat pentru oricine apreciaza frumosul transfigurat in arta.
   Multumesc pentru vizita. Numai bine!

   Apreciază

 2. Întotdeauna m-a impresionat povestea de viaţă a lui van Gogh! Multă nebunie, dar şi multă artă. A avut perioade în care a pictat câte un tablou pe zi. În 70 de zile, 70 de tablouri, iar într-un an avea mai mult de 200 de tablouri. Cine a încercat să picteze sau cine cunoaşte îndeaproape pictori ştie că aşa ceva pare imposibil.

  Acum, că l-ai evocat aici, Alex, mi-am amintit de tablourile lui pe care le-am văzut la Orsay. „Biserica din Auvers-sur-Oise” cred că este printre ultimele lui tablouri.

  Liniile acelea înclinate-ntr-o parte, ca şi cum ar aştepta unirea cu ţărâna. Mi s-a părut aşa, un tablou premonitoriu!…

  Apreciat de 1 persoană

  • Mulţumesc A.Dama pentru vizită şi pentru preţioasele precizări. Chiar nu ştiam aceste amanunte atât de semnificative despre acest mare artist. Cunoscând toate acestea, parcă altfel înţelegi opera sa. Mesajul pe care a vrut să-l transmită. „Picături” din sufletul său transfigurate în culoare.

   Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: