La data de 9 noiembrie se împlinesc 20 de ani de la momentul istoric al căderii Zidului Berlinului – un simbol al opresiunii comuniste şi al Războiului Rece. Anul 1989 a fost un an de o importanţă istorică deosebită, pentru că el a marcat o cotitură majoră în evoluţia istoriei acestei părţi a lumii. Evenimentele petrecute în acel an au făcut posibilă căderea, rând pe rând, a regimurilor comuniste din Europa de Est. Popoarele, care până atunci făcuseră parte din “lagărul communist”, şi-au redobândit libertatea şi posibilitatea de a clădi o democraţie în adevăratul sens al cuvântului.
Evenimentele de atunci au fost comemorate în cadrul ceremoniilor desfăşurate în ziua de 9 noiembrie 2009 sub titlul generic „Sărbătoarea Libertăţii“, în prezenţa a numeroşi lideri marcanţi ai Europei şi, mai ales, a cetăţenilor germani care au trăit pe viu evenimentele de acum 20 de ani.
Zidul Berlinului, un simbol al Războiului Rece, al divizării germanilor dar şi al divizării Europei, a fost construit în anul 1961, de către conducerea comunistă a Germaniei Răsăritene, la indicaţiile ferme ale regimului sovietic. De-a lungul anilor au fost numeroase victime, oameni care au dorit să treacă de această nefirească “barieră”, plătind cu preţul vieţii pentru îndrăzneala lor. Dărâmarea acestui simbol al opresiunii a fost o urmare firească, ca o descătuşare de care Europa avea nevoie.
http://www.antena3.ro/stiri/externe/zidul-berlinului-doborat-din-nou-in-mod-simbolic-peste-100000-de-oameni-prezenti-la-ceremonii_84704.html
ApreciazăApreciază