La Muzeul Agriculturii (I)

    În mijlocul Câmpiei Bărăganului, chiar la intrarea în oraşul Slobozia din judeţul Ialomiţa, se află unul dintre cele mai interesante muzee din ţara noastră: Muzeul Agriculturii din România. Un muzeu dedicat celei mai vechi îndeletniciri a oamenilor de pretutindeni şi ocupaţia de bază a locuitorilor acestor meleaguri. Înainte de a-l vizita, mulţi se întreabă curioşi: ce se poate vedea într-un muzeu dedicat agriculturii? Asta şi pentru că agricultura înseamnă lucrarea pământului, trudirea pe ogoare, munca grea în mijlocul naturii, strădania omului din toate locurile şi din toate timpurile, de a-şi câştiga pâinea cea de toate zilele. După ce vizitezi muzeul, rămâi surprins de lucrurile atât de interesante care au fost adunate aici, spre a le grăi vizitatorilor nu doar despre o simplă ocupaţie, ci despre oamenii acestui pământ, despre viaţa lor, despre munca, credinţa, tradiţiile, valorile materiale şi spirituale pe care şi-au clădit existenţa lor. Este o adevărată călătorie în timp, o întoarcere spre izvoarele acestui neam, spre valorile care ne definesc ca neam şi pe care ar trebui să nu le uităm.

    Mi-am propus să vă aduc aici, dragi prieteni, câteva poze despre acest muzeu. Dacă vreodată veţi trece prin această parte a ţării, merită să vizitaţi un astfel de loc. Trebuie să menţionez pasiunea şi strădania ostenitorilor muzeului, care au reuşit ca în peste douăzeci de ani de la înfiinţarea Muzeului Agriculturii să adune de prin toate colţurile ţării exponate extraordinare pe care, în aceste vremuri marcate de modernizarea accelerată a societăţii, cu greu le mai poţi găsi prin gospodăriile oamenilor.

    Înainte de a intra în clădirea muzeului, vizitatorul este impresionat de parcul care înconjoară clădirea. Verdeaţă, pomi, flori şi multă linişte. Într-o latură a muzeului, se găseşte o veche bisericuţă de lemn, care a fost strămutată aici în urmă cu zece ani, dintr-o localitate învecinată cu Slobozia. Biserica a fost restaurată, iar astăzi este biserică parohială.

    Şi pentru că Bărăganul este „patria pâinii„, am să vă ofer imagini dintr-o expoziţie dedicată pâinii.

    Chiar la intrarea în muzeu eşti surprins să găseşti grâu verde, tânăr, parcă desprins dintr-un ogor.

    Alături – un snop de spice de grâu, pline de boabe – semn al bogăţiei pământului!

    Spice de grâu frumos împletite, în formă de cruce – ca mărturie a creştinătăţii românilor. Grâul înseamnă pâine, iar pâinea este un simbol euharistic, aşa cum ne-a lăsat Domnul Hristos.

    Colac în chip de prunc, care se împărţea în unele părţi ale ţării pentru sufletele pruncilor morţi.

    Pâinea cea de toate zilele!

Tradiţii româneşti.

Pâine şi cozonaci – nelipsite la sărbătorile şi evenimentele din viaţa românilor.

Parcă abia au fost scoase din cuptor!

Ţest – specific mai ales zonei Olteniei, pentru copt pâinea.

Colacii pentru obiceiurile de înmormântare.

    „Pomul mortului” – împodobit cu tot felul de împletituri din aluat, care se împărţeau spre pomenirea celor răposaţi – obicei care se păstrează şi astăzi în Moldova.

Ca o cunună a roadelor pământului!

Reclame

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2011/11/05/la-muzeu/trackback/

RSS feed for comments on this post.

33 comentariiLasă un comentariu

 1. Sora mea sta in slobozia de vreo 25 de ani, am stat si eu cateva luni acolo si apoi am vizitat-o destul de des dar habar nu am avut de acest muzeu, mai ales ca Slobozia este un oras destul de mic. Cand voi merge la Slobozia o sa vizitez si eu , neaparat, muzeul. Mi s-a parut foarte interesant. O zi frumoasa!

  Apreciază

  • # Ia uite ce mică-i lumea! Nu m-aş mira să fi trecut unul pe lângă altul pe stradă, căci totul e posibil, iar Slobozia este un oraş micuţ.
   Îţi doresc să ajungi să vizitezi acest muzeu, pentru că sigur îţi va plăcea.
   O seară frumoasă, Minoki! 🙂

   Apreciază

 2. Am trecut prin Slobozia dar nu stiam de existenta acestui muzeu. E extraordinar. Il trec pe pe lista de vizitat. Multumesc! 🙂

  Apreciază

  • # Oana, îţi doresc să-l vizitezi. Îţi va plăcea şi ştiu că tu vei descoperi multe lucruri interesante.
   Îţi doresc o seară bună şi o duminică frumoasă! 🙂

   Apreciază

 3. […] invit la teatrele londoneze pe: Achilianu Petruţ, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alexandru, Alice Georgiana, Alice in WonderNet, Andera Y, Blackwater, Carmen, Cartim, Costin Comba, Cristi […]

  Apreciază

 4. Interesant muzeu.
  Sint curios sa vad uneltele.
  Urmarea…,

  Apreciază

  • # Daa, urmează şi acelea şi am fotografiat destule. Am început cu pâinea, pentru că muzeul ne-a oferit şi acest omagiu adus pâinii, în „patria pâinii” – Bărăganul!
   O seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 5. Din nou m-ai surprins foarte placut Alex. Foarte frumoasa ideea ta, sa ne indrepti gandurile spre trecut si spre indeletnicirile romanilor.
  Impresionant acest muzeu al agriculturii despre care eu nici nu am stiut ca exista si laudabila initiativa fauritorilor acestui muzeu, sa adune intr-un loc indeletnicirile si obiceiurile poporului nostru harnic si truditor, pentru a nu fi uitate.
  Ma impresioneaza foarte mult si expozitia de paine. Cred ca nimic nu se poate compara cu gustul painii romanesti coapta pe vatra. La noi inca se mai pastreaza aceste traditii si astazi.
  Uite cum m-ai dus cu gandul la cum se face painea la noi acasa. E un intreg ritual, procesul de fabricatie a painii, inca de la framantarea fainii. Apoi pregatirea cuptorului si-a uneltelor adecvate lui.
  Paine e coapta pe vatra, in cuptar de piatra, incalzit cu foc de lemne uscate si doar dupa ce acestea s-au tranformat in carbuni incinsi si sunt trasi de gospodina casei la gura cuptorului, se pune, aluatul bine dospit si sogat prin faina de malai, pe frunze de varza sa se odihneasca si sa creasca, pana ce carbuni se mai domolesc si abia apoi painea se baga la cuptor, doua ore. Dupa care, e scoasa din cuptor si batuta de coaja… hmmm dar ce aroma poate avea painea, de nici nu-ti vine s-o mananci cu altceva, decat goala.

  O zi minunata si senina iti doresc Alex. 🙂

  Apreciază

  • # Şi eu îţi mulţumesc, Ştefania, pentru cât de frumos ai evocat amintirile tale despre „ritualul pâinii” de la tine, de acasă. Nu pot decât să-mi imaginez ce minunăţie de pâine scoateţi voi din cuptor! Poate ne arăţi nişte poze! 🙂
   Tocmai de aceea am vrut să vă împărtăşesc impresiile mele de la expoziţia despre pâine, căci obiceiurile sunt minunate, în orice colţ al ţării am merge.
   Şi eu îţi doresc o seară minunată! 🙂

   Apreciază

 6. nu am ştiut că există în ţara noastră un astfel de muzeu. interesant.
  imaginile cu pâinea îmi aduc aminte de copilărie, ştii? 🙂
  mulţumesc.

  Apreciază

  • # Mă bucur că ţi-a plăcut, Cami! Voi continua şi cu alte poze, pentru că am făcut multe şi nu m-a oprit nimeni. E un muzeu foarte interesant şi sunt mulţi inimoşi care trudesc acolo, încercând să ofere cât mai multe expoziţii faine.
   Să ştii că şi eu mi-am amintit de copilărie, văzând acele pâini mari, rumene.
   Îţi doresc o seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 7. Iata o…stire 🙂 adevarata! Nevoile, „treburile” sau pur si simplu, iesirile de vacanta ne poarta pasii pe diferite meleaguri din tara si nu vedem, de multe ori, decat…drumurile…Am trecut si eu, cu familia, de cateva ori prin Slobozia (in si dinspre litoral), dar n-am stiut de existenta acestui muzeu. Imi pare rau, cu atat mai mult cu cat intr-un an aveam chiar ocazia sa-l vizitam (prin 2008). In schimb am vizitat…”Dallas-ul”…Daca stiam de existenta acestui muzeu, cu siguranta l-am fi vizitat! Si nu mai ramaneam cu impresia ca am pierdut timpul… 🙂
  Multumim pentru…”waypoint”!!!

  Apreciază

  • # Şi eu îţi mulţumesc, Carmen! Chiar mă bucur că ai trecut prin micul nostru oraş. Cât despre „celebrul Dalas”….hmmm. Era mai fain dacă vizitai muzeul. Acolo chiar sunt multe de văzut. Poate…data viitoare! 🙂
   O seară bună!

   Apreciază

 8. Mi-adusesi aminte de ţest..Incet incet o sa-l vedem doar la muzeu..Pacat de traditiile noastre..O duminica frumoasa,Alex! :))

  Apreciază

  • # Din păcate aşa este: vechile tradiţii se sting încet-încet, iar cei care vin din urmă nu prea mai ştiu despre ele. E bine că le mai păstrăm măcar în muzee, dar ce bine ar fi dacă le-am readuce şi în viaţa noastră!
   O seară frumoasă îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 9. Nu am fost niciodata in Slobozia si nu stiu daca si cand il voi vizita! Imi doresc mult sa pot vizita toate locurile importante din tara noastra! Cred ca este foarte bine ca exista un astfel de muzeu, pentru ca traditia nu trebuie uitata !

  Apreciază

  • # Dacă vreodată vei ajunge prin zonă, poate vei reuşi să vizitezi muzeul acesta. Este un loc care ne aminteşte de multe tradiţii uitate de noi, „modernii”.
   O seară bună! 🙂

   Apreciază

 10. Uite că nici eu n-am ştiut despre acest muzeu.
  Ieri am făcut un drum scurt la nişte rude, tot în Bărăgan, undeva între Ciulniţa şi Călăraşi. Vezi, cu regret, că satele tradiţionale înbătrânesc, că vechile obiceiuri încep să fie abandonate…
  Iniţiativa ta, Alexandru, este lăudabilă.
  Aştept cu mare interes continuarea articolului.
  Îţi doresc o duminică plăcută.

  Apreciază

  • # Mulţumesc, dragă Peter! Voi mai puiblica şi alte poze cu unelte şi alte ocupaţii tradiţionale, aşa cum sunt ele ilustrate în acest muzeu. Da, din păcate multe sate româneşti vor dispărea şi tradiţiile odată cu ele…
   O seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 11. Muzeul acesta inca nu l-am vazut dar intentionez sa ajung la el. Pozele sunt frumoase mai ales cele cu spicele de grau 🙂

  Apreciază

  • # Mă bucur că ţi-au plăcut, Alicee! Îţi doresc să reuşeşti să-l vizitezi!

   O seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 12. 🙂 ce frumos! trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, au trecut ani buni de cand nu am mai vizitat un muzeu! o seara faina!

  Apreciază

  • # Geanina, nu-i timpul trecut! Poţi începe cu cele mai apropiate şi sigur vei descoperi multe lucruri interesante.
   Îţi doresc o seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 13. superrrrr! ai și continuare, da??
  uite, prin zona aia încă n-am ajuns și m-am preumblat olecuță prin țara asta. Trecem pe listă, deci!
  noapte bună, Alexe!

  Apreciază

  • #Da, am şi continuare, pentru că am făcut multe poze interesante, pe care mi-ar plăcea să le vedeţi şi voi. Şi…poate reuşeşti să ajungi şi pe acolo.
   Noapte bună şi vouă! 🙂

   Apreciază

 14. Colacul în chip de prunc… m-a impresionat. Nu știam că există așa ceva…

  Apreciază

  • # Şi pe mine m-a impresionat ideea pruncului din pâine. Cei din vechime erau atât de profunzi…
   O seară bună, Oana! 🙂

   Apreciază

 15. Foarte interesant! Și simbolic, aș zice!!
  Am o colegă de liceu, care locuiește în Slobozia. Nu mi-a spus niciodată că ar exista un asemenea loc.
  Cred că o să mă invit pe la ea!
  O zi bună îți doresc!

  Apreciază

  • # E o idee bună! 🙂 Bucuria unei revederi, plus vizitarea unor locuri interesante, nu?
   O seară bună vă doresc!

   Apreciază

 16. Abia astept sa vizitez si eu muzeul. Eu i-am vazut doar la Indagra si mi-au placut, daca ii vad la ei acasa o sa fie super.
  Ai un blog excelent, tine-o tot asa !

  PS – iti cer permisiunea sa preiau si eu acest articol la mine pe blog, desigur cu mentionarea sursei, se poate ?

  iulian

  Apreciază

  • # Bun venit, Iulian! Mă bucur că ţi-a plăcut aici şi te mai aştept. Mulţumesc pentru apreciere.
   Cât despre articol, te rog să-l postezi liniştit! Şi îţi doresc să ajungi să vizitezi muzeul, căci îţi va plăcea. Iar pâinea (care te pasionează atât de mult, cum am văzut pe blogul tău!) este o temă predilectă la acest muzeu.
   Numai bine! 🙂

   Apreciază

   • Multumesc frumos, sper sa ajung la primavara pentru ca vreau sa iau si tăst-uri de la ei.
    Car despre articol, il programez pentru una din zilele urmatoare !

    Apreciază

   • # Cu multă plăcere, Iulian!
    Să ai o zi cât mai bună! 🙂

    Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: