La Muzeul Agriculturii (III)

    După ce v-am prezentat o parte dintre uneltele agricole tradiţionale, pe care le puteţi admira la Muzeul Naţional al Agriculturii din România situat în oraşul Slobozia, astăzi vă aduc aici şi câteva dintre utilajele „moderne”, care au revoluţionat la vremea lor această ocupaţie tradiţională a românilor – agricultura. Într-o hală uriaşă a muzeului, se găsesc depozitate în deplină stare de conservare, o mulţime de utilaje, tractoare, batoze, locomobile şi multe altele, iar unele chiar în stare de funcţionare! Da, da! La anumite evenimente sau expoziţii, unele dintre aceste exponate sunt arătate publicului larg în plină funcţiune, spre încântarea privitorilor. Chiar dacă sunt atât de bătrâne, parcă ar vrea să ne arate că sunt nişte unelte bine făcute, gata să-l slujească pe om în această ocupaţie străveche a lucrării pământului. Interesant de aflat este faptul că unele aceste utilaje provin din locuri precum îndepărtata Americă!

Locomobil folosit pentru batozele de treierat cereale.

Hala muzeului, plină de utilaje şi unelte agricole.

    Pe lângă utilajele ultramoderne din zilele noastre, aceste exponate ne trimit cu gândul spre vremuri ce au trecut demult. O adevărată incursiune prin istoria agriculturii.

    Pe vremuri, acest bătrân tractor însemna o adevărată „revoluţie” în agricultură!

Un afiş-emblemă pentru M.A.R.

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2011/11/26/la-muzeul-agriculturii-iii/trackback/

RSS feed for comments on this post.

21 comentariiLasă un comentariu

 1. […] CP,Fosile,Gabriela Elena,Vania,Zina(lecturi recenzate),Alexandru,Shayna,Max Peter,Mirela Pete, Gabi, Napocel, nikuelektriku,Pandhora,Ragnar,Redsky […]

  Apreciază

 2. […] invit la bibliotecă pe: Achilianu Petruţ, Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alexandru, Alice Georgiana, Alice in WonderNet, Alicee traveler, Andera Y, Blackwater, Carmen, Cartim, Costin […]

  Apreciază

 3. Ma impresioneaza foarte tare si ma uimeste deopotriva, cu ce utilaje lucrau in trecut strabunii nostri. Eu nu am mai vazut niciodata astfel de utilaje pana aici la tine Alex si ma bucur ca am aceasta oportunitatea.

  Un sfarsit de saptamana minunat iti doresc Alex! 🙂

  Apreciază

  • # Da, este interesant de văzut o astfel de istorie a uneltelor agricole. Lucrurile s-au schimbat atât de mult…Şi oamenii la fel, în unele privinţe.
   Un sfârşit de săptămână cât mai bun şi ţie, Ştefania! 🙂

   Apreciază

 4. mi-ar placea sa pot vizita un astfelde muzeu. Foarte interesant,

  Apreciază

  • # Orry, nu se ştie niciodată dacă nu se va ivi cândva prilejul unei astfel de vizite. Îţi doresc să ajungi să-l vizitezi.
   Numai bine şi o seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 5. Ai reuşit un lucru, Alexandru! Merg relativ des în Călăraşi, dar acum m-am hotărât ca la primul drum să o iau la stânga, spre Slobozia, pentru a face o vizită şi la acest muzeu. Nici măcar nu am bănuit că posedă un astfel de patrimoniu.
  Îţi mulţumesc pentru seria de articole pe care i le-ai dedicat!

  Apreciază

  • # Mă bucur, Peter! Aştept să-mi spui cum a fost, după ce vei vizita muzeul. Când am fost ultima oară la Slobozia, am văzut că la intrarea în oraş, în mijlocul unui sens giratoriu, a fost pus un impresionant locomobil de la acest Muzeu, ca o invitaţie pentru a vizita un aşezământ cultural mai aparte.
   Promit să mai continui şi cu alte articole. Mai am şi alte poze, căci sunt multe de vizitat acolo.
   O seară cât mai frumoasă! Şi…mulţumesc pentru încurajare! 🙂

   Apreciază

 6. Salut Alexandru !!!
  Dacă ai mai multe poze cu locomobile tractoare cu abur , te rog să le aşezi .
  Dezvoltarea tehnologică , în special trecerea de la maşinăriile care utilizau forţa hidraulică la maşinăriile care foloseau puterea aburului este slăbiciunea mea absolută din istoria tehnicii şi tehnologiei !
  Am vizitat de mai multe ori Muzeul Naţional Tehnic DIMITRIE LEONIDA din Parcul Carol , Bucureşti , am vizitat de vreo 30 de ori Complexul Muzeal din Palatul Culturii din Iaşi , Muzeul civilizaţiei populare tradiţionale din Dumbrava Sibiului , şi multe altele , ramânând uimit de dăruirea extraordinară a celor care au creat aceste muzee, dezvoltat şi menţinut , pentru propăşirea intelectuală a Naţiunii Române ! Cinste lor !
  Abia acum ţi-am descoperit blogul !
  Îţi urez optimism , ardoare , biruinţă !
  Cu simpatie, Andrei , Vatra Dornei

  Apreciază

  • # Bun venit, Andrei! Foarte interesantă pasiunea ta pentru aceste maşinării. Mă bucur că ţi-au plăcut şi aceste câteva poze de pe pagina mea. În muzeu erau multe exponate de pozat, dar am rămas doar cu acestea. Sper să mai completez şi cu altele.
   Ai amintit câteva dintre cele mai interesante muzee din ţara noastră, pe care le-am vizitat cu deosebit interes. Pe altele…sper să le vizitez. Într-adevăr, cei care le-au ctitorit merită toată aprecierea pentru lucrarea lor deosebită.
   Îţi doresc numai bine şi te mai aştept pe aici! 🙂

   Apreciază

 7. nu m-as fi gandit ca banala agricultura veche poate ascunde atatea utilaje interesante. multumesc pt pont! nu se stie niciodata pe unde ma poarta pasii 🙂

  Apreciază

  • # Îţi doresc să ajungi să vizitezi. Vorba ta: nu se ştie niciodată!
   Numai bine, Red! 🙂

   Apreciază

 8. stii care-i culmea… cu aceste tractorase se muncea si cultivam de toate. astazi cu utilaje foarte performante nu se mai face nimic totul e parloaga! 🙂 zi faina…

  Apreciază

  • # Bine ai zis! Poate că oamenii de odinioară iubeau şi preţuiau mai mult pământul, pe care îl lucrau cu mai multă dăruire. Astăzi….din păcate nu mai este aşa.
   O zi bună şi ţie! 🙂

   Apreciază

 9. […] meşterul manole, teo negură, peter, psi-words, lili3d, iulia, mirela, zinnaida, anastasia, alex, melly, denisa, cristian, diverse, oana clara, tiberiu, pisicaru, androxa, schtiel, gabryellehelen, […]

  Apreciază

 10. Consider ca este foarte bine sa fie expuse aceste masini si utilaje, pentru ca oamenii sa poata vedea ce a fost, cum a fost inceputul….

  Apreciază

  • # Asta şi-au propus cei care au făcut acest muzeu şi au reuşit să ne arate istoria acestei străvechi ocupaţii. Da, e bine să ştim!
   Numai bine! 🙂

   Apreciază

 11. Interesante si pline de istorie … Ce povesti or fi avand fiecare !!!?

  Apreciază

  • # Samsara, ceea ce m-a impresionat atunci când am vizitat muzeul, au fost tocmai „poveştile” acestor exponate. Fiecare obiect are „istoria” lui, oamenii care au lucrat cu el şi locurile pe unde au fost. Dacă ajungi acolo, vei auzi multe „istorii”.
   O zi frumoasă! 🙂

   Apreciază

 12. […] manole, androxa, gabryelle,  mirela, cella, octocat, zinnaida, pisicaru, vultureşti, tiberiu, alex, luna pătrată, roxana, lili3d, ironic blonde, tu1074, lunabeteluna, phozone, loredana, oana, […]

  Apreciază

 13. […] invit la biblioteca pe: Alex Mazilu, Alexandru, Cartim, Fosile si pietre, Ivanuşka, Maricica, Mirela Pete, Pato Basil, Teo Negură,  -X- si pe […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: