La Muzeul Agriculturii (IV)

    Pe lângă uneltele agricole, la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, există o secţiune dedicată unor îndeletniciri domestice precum ţesutul şi cusutul. Gospodinele de odinioară erau neîntrecute şi la aceste lucruri. Dovadă au rămas toate aceste exponate pe care le admirăm pentru frumuseţea lor şi pentru migala cu care au fost făcute, fiind nu doar utile la casa omului, dar şi atât de frumoase. Priviţi în fotografii  ce minunate combinaţii de culori!

    Tot felul de modele şi motive, care mai de care mai interesante!

    Parcă ar semănă cu o pasăre mitologică!

Tradiţionalul război de ţesut.

Vrednica suveică printre iţele războiului.

O adevărată panoplie de accesorii pentru războiul de ţesut.

Tot felul de ustensile pe care harnicele femei le foloseau cu multă pricepere.

Vârtelniţă.

Adevărate minunăţii ale artei populare româneşti.

Frumos ştergar românesc, folosit mai ales la evenimentele principale din viaţa oamenilor (nuntă, botez). Şi o mică referire la perioada când a fost realizat.

Lucrări de mare fineţe şi frumuseţe.

Stativ cu ştergare.

Ştergar din borangic – lucrare de o mare fineţe.

Colecţie de ştergare româneşti.

Şi o scoarţă cu multe motive agrare.

O imagine de la o clacă de pe vremuri, cu femei şi fete ce lucrau de zor.

   Urarea cu care erau întâmpinaţi musafirii în casă. Urare pe care v-o adresez  şi eu, dragi prieteni! Voi mai reveni şi cu alte imagini interesante de la acest muzeu. O zi frumoasă tuturor! 🙂

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2011/12/11/la-muzeul-agriculturii-iv/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 comentariiLasă un comentariu

 1. […] theodora, meşterul manole, ioan usca, vizualw, peter, melly, anastasia, vultureşti, cristi, alex Share this:TwitterFacebookLinkedInEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

  Apreciază

 2. imi amintesc…si bunica mea avea cate ceva din aceste ustensile de tesut si chiar un utilaj mai micut iar iarna lucra la el. cu vartelnita am lucrat si eu:)). zi faina…

  Apreciază

  • # Ce amintiri frumoase ai şi tu, Geanina! Cum să uităm clipele minunate petrecute lângă bunicii noştri? Iar uneltele pe care le mânuiau cu pricepere, erau atât de fascinante pentru noi! Chiar ne încântam să învăţăm să lucrăm cu ele!
   O seară frumoasă şi ţie! 🙂

   Apreciază

 3. Frumoasa colectie ne prezinti Alex.
  Mamica inca mai pastreaza si astazi razboiul de tesut, vartelnita si toate uneltele necesare tesutului– chiar daca nu le mai folosim. De micuta m-a invatat sa tes la razboi, sa cos pe panza, sa tricotez. Imi amintesc ca ne impunea o norma, dupa orele de scoala, pana ce ne odihneam inainte de lectiile pentru acasa, trebuia sa ne indeplinim si aceste mici sarcini. ” cine-i de una, e si de alta”- asa ne spunea mereu mamica.
  Pe vremea copilariei mele, casa noastra era plina de obiecte tesute si cusute, chiar si pe pereti aveam carpetele si stergare – cu timpul le-am rarit – iar acum le-am restrans doar intr-o camera, in care, de fiecare data cand intru, ma cuprinde nostalgia, dar imi face o deosebita placere sa-mi petrec putin timp printre amintiri.

  O duminica minunata iti doresc Alex! 🙂

  Apreciază

  • # Frumoase amintiri ne-ai depănat aici, Ştefania! Era atât de bine că învăţam de mici să lucrăm, să facem câte ceva, oricât de mic. Şi câtă satisfacţie aveam când ne reuşea strădania noastră! Era o educaţie foarte sănătoasă. Păcat că s-au pierdut atât de multe lucruri bune. Cât despre obiectele lucrate de mână…sigur o să le ducem dorul, căci erau atât de frumoase şi..cu adevărat de-ale noastre!
   O seară cât mai bună îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 4. […] ironic blonde, octocat, tiberiu, androxa, loredana, stropi de suflet, oana clara, vultureşti, alex, vizualw, dar oricine altcineva care îmi va trece pragul este binevenit, iar mai spre seară vă […]

  Apreciază

 5. Frumoase lucruri pe la muzeul agriculturii. Pe unele le-am văzut şi la bunica, inclusiv războiul de ţesut la care mă lăsa doar să dau suveica printre iţe. Şi ce îmi mai plăcea. 😀 Pentru mine era o adevărată distracţie să mă învârt mereu în jurul ei. Şi la vârtelniţă am lucrat. Am făcut un ghem sau poate două până la capăt. Ştiu că mă plictiseam mai repede la asta. 🙂 Ce de amintiri frumoase mi-au adus fotografiile tale!
  O duminică frumoasă, Alexandru!

  Apreciază

  • # Îţi mulţumesc pentru aceste frumoase amintiri, Carmen! Şi eu stăteam mereu pe lângă bunica, atunci când ţesea, fascinat de acea lucrare atât de laborioasă. Şi nu mă lăsam până nu făceam şi eu ceva, cât de puţin.
   Mă bucur că ţi-au plăcut fotografiile care ţi-au prilejuit atâtea amintiri.
   O seară cât mai bună să ai! 🙂

   Apreciază

 6. ce fain și ce tipic și tradițional românesc! 🙂

  Apreciază

  • # Aşa este, Georgiana! Sunt faine şi sunt de-ale noastre! Şi este bine să le preţuim cu adevărat.
   O seară bună îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 7. […] usca, cristi, meşterul manole,  tu1074, lili3d, iulia, mirela, zinnaida, anastasia, loredana, alex, melly, denisa, stropi de suflet, cristian, diverse, oana clara, phozone, tiberiu, pisicaru, […]

  Apreciază

 8. Radacini …

  Apreciază

  • # Daa! Bine ai spus: „rădăcini”! E bine să nu uităm aceste rădăcini din care ne tragem „seva” spirituală.
   Numai bine îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 9. […] gabryelle,  mirela, cella, octocat, vizualw, zinnaida, iulia, pisicaru, schtiel, tiberiu, alex, luna pătrată, roxana, lili3d, ironic blonde, tu1074, lunabeteluna, phozone, loredana, oana, […]

  Apreciază

 10. Era să „pierd” articolul…
  Sunt crescut la oraş, dar parcă duc dorul unor astfel de amintiri (pe care – normal – nu le am).
  Un război de ţesut din lemn avea soacra mea (născută, crescută şi trăită tot în Bărăgan). Din păcate, după moartea ei, unul din copii l-a băgat pe foc.
  Tot uitându-mă la pozele tale, mi-a venit ideea să caut prin cutiile mele cu ilustrate vechi, mai mult ca sigur că am ceva şi cu porturi populare.

  Apreciază

  • # Mă bucur că ţi-a plăcut, dragă Peter. Sper că am reuşit să arăt, cât de cât, ceea ce se găseşte în acest muzeu.
   Aştept cu nerăbdare pozele „de arhivă” şi ilustratele vechi de care vorbeai.
   Îţi doresc numai bine! 🙂

   Apreciază

 11. Draga Alexandru, ai facut o treaba foarte buna cu muzeul nostru. Am citit toate partile si toate comentariile. Chiar ne-ai facut pe mine si pe colegele mele de birou, cele care „trudim” printre „amintirile” oamenilor, sa fim mandre de munca noastra. Te astept sa vezi „noutatile”, o expozitie nou-nouta – „Sarbatori de iarna la romani”, sa te sorcovim si sa iti uram toate cele bune in noul an.
  Craciun fericit! Magda

  Apreciază

  • # Mersi frumos, dragă Magda, pentru mesajul tău! Trebuie să recunosc aici că mulţumită ţie am făcut atâtea poze la Muzeul Agriculturii, primind şi multe lămuriri din care am spicuit pe aici. Te rog să transmiţi toate urările mele de bine şi colegilor tăi – inimoşii care vă osteniţi cu aceste lucruri nemaipomenite, pentru a oferi vizitatorilor şi privitorilor aceste „comori de suflet” româneşti. Vă doresc tuturor să aveţi Sărbători fericite şi un An Nou cu mult bine, sănătate şi cât mai multe realizări. Sper să prind şi noua expoziţie dedicată Sfintelor Sărbători de iarnă la români – o temă minunată şi de actualitate. Şi mai sper ca aceste articole să vă aducă nişte vizitatori dornici să vadă acest deosebit muzeu.
   Crăciun fericit!
   Alex 🙂

   Apreciază

 12. […] La Muzeul Agriculturii (IV) « Lumea lui Alexandru11 Dec 2011 … Pe lângă uneltele agricole, la Muzeul Naţional al Agriculturii din Slobozia, există o secţiune dedicată unor îndeletniciri domestice precum … […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: