La Muzeul Agriculturii (V)

    Pentru că mai sunt atâtea de văzut din bogăţia de exponate a Muzeului Naţional al Agriculturii din România, am reluat aici „călătoria” noastră prin acest loc deosebit, ce ne aminteşte de vremuri demult apuse, de oameni, obiceiuri, tradiţii şi ocupaţii din alte timpuri. Oameni care au fost şi care ne „vorbesc” despre dânşii prin aceste obiecte pe care le-au făurit şi folosit. Privindu-le, putem să înţelegem câte ceva din stilul lor de viaţă, din modul lor de a fi. Şi este important să ştim asta, căci din aceşti oameni ne tragem, ei sunt înaintaşii noştri. Este o datorie de suflet să ne cunoaştem strămoşii şi să le preţuim valorile pe care ni le-au transmis.

    Şi, pentru că în aceste timpuri moderne suntem… sufocaţi de plastic, de tot felul de recipiente care poluează din greu natura, lumea, am adus aici câteva dintre vasele de demult, mult mai prietenoase cu natura şi cu sănătatea omului. Un urcior de lut frumos smălţuit şi împodobit cu motive florale şi o ploscă pe care oamenii o foloseau mai ales la momente vesele din viaţa lor, când gospodarul îşi cinstea prietenii din acest vas frumos împodobit şi plin cu licori înveselitoare.

    Scara cu sticle, ţoiuri şi tot felul de clondire.

    Sfoara cu chei. Cine ştie câte uşi vor fi deschis acestea la vremea lor?

 Un jilţ arătos, frumos împodobit. Ne duce cu gândul la vremurile domniţelor din poveşti.

Oglindă – fereastră deschisă peste timp.

    În curtea muzeului, ghizdul unei fântâni de demult, pe care s-a păstrat scris anul (1853) când a fost făcută fântâna şi numele celui ce a ostenit pentru a lăsa semenilor un loc de odihnă şi răcorire.

     O portiţă veche, pe care cineva a tot scrijelit semne ce au dăinuit peste timp. Apar şi nişte ani ce ne amintesc de vremurile bunicilor noştri.

    Un gard de nuiele care ne aduce aminte de grădinile frumoase de odinioară.

Şi fotografia unui gospodar de demult, care pare că ne grăieşte, peste ani, cu glas domol şi sfătos.

Published in: on 22/01/2012 at 1:47 pm  Comments (19)  

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2012/01/22/la-muzeul-agriculturii-v/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 comentariiLasă un comentariu

 1. Îmi place lumea din fereastra ta- tăcută, dar vie!

  Apreciază

  • # Sărut mâna doamna Gina. Mă bucur că v-a plăcut. Este o lume fascinantă, spre care mă îndrept mereu cu bucurie. Căci acolo sunt „rădăcinile” noastre.
   Vă doresc o duminică frumoasă! 🙂

   Apreciază

 2. Oglinda ta chiar ne trimite către alte timpuri, iar jilţul ne aşteaptă să ne mai odihnim dacă drumul ni s-a părut prea greu. Mi-a plăcut foarte mult şi plosca. Prin filmele istorice mai văzusem unele asemănătoare. 🙂
  O duminică cât mai plăcută!

  Apreciază

  • #Mulţumesc frumos, Carmen. Mă bucur că ţi-au plăcut. Sunt multe lucruri interesante în acest muzeu. Numai bine îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 3. Ma bucur ca ai reluat calatoria, Alex.
  Ma impresioneaza foarte mult plosca, jiltul si oglinda care cred eu ca rama ei din lemn masiv este sculptata manual, foarte elegant si fin.

  O zi minunata iti doresc Alex !

  Apreciază

  • # Mulţumesc, Ştefania. Mă bucur că ţi-au plăcut. Sper să mai aduc şi altele. Sunt atâtea de văzut în acest muzeu şi-mi face plăcere să le împărtăşesc cu voi. Numai bine îţi doresc! 🙂

   Apreciază

 4. …imagini superbe ca intotdeauna! jiltul e intradevar foarte aratos :). o seara faina….

  Apreciază

  • # Mersi mult, Geanina. Poate ajungi vreodată să şi încerci acel jilţ 🙂 Eu aş încerca …tractoarele pe care le-am arătat în postările anterioare.
   Toate cele bune îţi doresc!

   Apreciază

 5. mie îmi plac şi acum vasele vechi, de lut. au un ceva aparte, al lor.

  Apreciază

  • # Cami, şi mie îmi plac mult vasele de lut şi am prin casă mai multe străchini şi ulcele pe care le folosesc cu plăcere. Parcă e mai bună mâncarea în ele! 🙂
   Îţi doresc mult bine!

   Apreciază

 6. […] la bălăceală: Adrian Voicu, Alex Mazilu, Alexandru, Alice in WonderNet, Aliceee-Traveler, Aurora Georgescu, Bianca, Călin, Carmen, Cartim, Coolnewz, […]

  Apreciază

 7. Fantastic !
  Mi-au plăcut toate fotografiile care ne trimit înapoi în timp spre vremuri demult trecute.Îmi produce o plăcere să văd astfel de lucruri și mă emoționează puternic !
  Felicitări pentru inițiativă și îți mulțumesc Alex :)!

  Apreciază

  • # Cu multă plăcere! Şi eu mulţumesc pentru apreciere şi mă bucur dacă am reuşit să dăruiesc ceva interesant. Un muzeu are întotdeauna „comori” deosebite, dar aici am găsit atâtea lucruri de suflet.
   Multă sănătate şi numai bine! 🙂

   Apreciază

 8. Oglinda istorie noastre reflecta datiniile si obiceiurile stramosilor nostri, modul de trai si ideologiile lor pentru viata.

  Apreciază

 9. Un muzeu al satului se deosebeşte de orice alt tip de muzeu, fiindcă aici pătrundem în lumea în care privind mult în urmă ne regăsim moşii şi strămoşii noştri. Este un loc unde sufletul participă mai mult decât ochii.
  Frumos gândul tău Alex de a ne readuce în inimi frumuseţea obârşiei noastre şi la fel de frumos ai realizat colajul şi ai comentat fiecare imagine.

  Apreciază

  • # Sarut mana, doamna Aurora! Ma bucur ca v-a placut mica mea incursiune prin acest muzeu tare interesant. Tocmai apropierea de obiceiurile si traditiile stramosilor, m-a facut sa ma aplec cu mult interes asupra exponatelor stranse cu multa truda aici. Sunt atatea obiecte pe care le-am vazut in copilarie prin curtea bunicilor si mi le-am amintit cu drag si de bunici si de lucrurile dansilor, de viata aceea simpla, dar frumoasa.
   Va mai astept pe aici, cu drag! Sa aveti o zi cat mai frumoasa! 🙂

   Apreciază

 10. Plosca aia imi aduce aminte de feluil cum, odinioara, batranii nostri se cinsteau cu vin dupa o zi de lucru sau in toiul ei, sub arsita… Iar cheile insirate mi-amintesc de vremea cand cresteam si eu cu cheaia legata cu snut la gat…
  Frumoase imagini, Alex, sa ai o seara minunata!

  Apreciază

  • # Asa este, draga Teo. Lucruri vechi ce ne amintesc de oameni si intamplari de demult. Tin minte din copilarie ca la nunti oamenii se cinsteau cu plosca si ce frumos erau impodobite.
   Iti doresc o zi minunata! 🙂

   Apreciază

 11. […] la bălăceală: Alex Mazilu, Alexandru, Aurora Georgescu,  Călin, Carmen, Cartim, Coolnewz, Cristi Milla și toți ceilalți cărora le […]

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: