In memoriam

OLYMPUS DIGITAL CAMERA   Au trecut 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989! Un sfert de veac de la evenimentele sângeroase care au marcat sfârşitul unei epoci întunecate din istoria României şi începutul unei perioade de refacere a societăţii româneşti, de revenire la acea normalitate după care încă mai tânjim, chiar şi după atâţia ani şi încă nu reuşim să o înfăptuim…

   Au trecut 25 de ani şi încă ne mai întrebăm dacă le putem spune, celor ce s-au jertfit atunci pentru libertate, că am împlinit toate acele deziderate pentru care ei au luptat şi au plătit cu sânge şi cu viaţa… În faţa mormintelor lor, ne plecăm capetele cu smerenie, căci mai sunt încă atâtea pe care nu le-am împlinit…

   Au trecut 25 de ani de la acele zile incredibile, iar amintirea lor persistă atât de vie în amintirea noastră, ca şi cum a fost ieri. Ne-au marcat existenţa, ne-au făcut să renaştem, să ne regăsim sufleteşte, să ne dorim să ne întoarcem la toate acele valori spirituale care ne definesc cel mai bine ca popor, ca oameni. Strigătele entuziaste ale românilor din acele zile ale Revoluţiei, când auzeam pe străzi: „vom muri şi vom fi liberi!”, setea neostoită după libertate, încrederea nestrămutată că va fi bine pentru români şi viitorul va fi luminos, dar şi sunetele înfricoşătoare ale gloanţelor care au secerat atâtea vieţi nevinovate, bălţile de sânge de pe caldarâm, zidurile muşcate de gloanţe, tânguirile şi urletele de durere la căpătâiulul celor morţi, miile de lumânări aprinse pe lângă clădiri şi în locurile unde au murit martirii… Aşa ceva nu se poate uita…

   Au trecut 25 de ani şi ştim că nu trebuie să lăsăm să se aştearnă colbul uitării peste memoria celor ce au căzut atunci la Bucureşti, Timişoara, Sibiu şi în toată ţara. Ei vor rămâne pentru totdeauna eroii libertăţii noastre! Le suntem profund îndatoraţi, pentru că datorită lor astăzi avem atâta libertate, cât nici nu am visat în anii de tiranie comunistă. Şi mai suntem datori să ne aducem cu toţi aportul la ridicarea acestei ţări, acolo unde îi este locul… Să le spunem copiilor, tuturor celor care s-au născut după 1989, tot ceea ce s-a întâmplat atunci şi care este preţul de sânge al libertăţii lor! Ei trebuie SĂ ŞTIE, să respecte şi să preţuiască!

  Un gând pios, o rugăciune şi o lumânare aprinsă întru pomenirea EROILOR Revoluţiei din Decembrie 1989. Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Waving a Flag Above Crowd

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2014/12/22/in-memoriam-3/trackback/

RSS feed for comments on this post.

24 comentariiLasă un comentariu

 1. Uite ce mi-a spus recent un prieten care pe vremea cealalta a facut ani grei de inchisoare pentru ca a fost prins in incercarea de a trece frontiera:”Daca Ceausescu mi-ar fi dat pasaport, nu l-as fi schimbat .Cei de dupa 1989 sint mai nemernici decit el si mai multi.”
  Lui:https://fosile.wordpress.com/?s=ce+sa-i+spun ce sa-i spun la mormint?

  Apreciază

  • # Din păcate, aşa este… Ce să le spunem celor ce-au murit atunci? Că bâjbâim de 25 de ani şi încă nu ne găsim calea spre echilibru?
   Bine a zis că nemernicii de după ’89 sunt mai răi şi mai mulţi. Mă întreb de unde au ieşit atâţia, ca nişte şacali, gata să rupă din ţara asta… Şi ce-au mai rupt!
   O zi bună îţi doresc!

   Apreciază

 2. O zi de o importanță covârșitoare pentru destinul patriei noastre! O zi în care se împlinește un sfert de veac de la nașterea democrației, o piatră de hotar care ar trebui să fie un reper al istoriei ce se va scrie. Iar memoria trebuie să ne fie mereu vie, pentru a-i cinsti pe eroii căzuți și a le respecta opțiunea, prin fapte, nu doar prin vorbe.
  Din partea mea, numai gânduri bune, Alex!

  Apreciază

  • # Aşa este, mai ales cu fapte trebuie să cinstim memoria eroilor noştri! Să le dovedim că n-au murit în zadar.
   Numai bine şi o săptămână frumoasă, dragă Petru! 🙂

   Apreciază

 3. Libertatea e o stare de spirit. Pe care ei au avut-o… şi ne-au lăsat-o moştenire. Ce am făcut (unii dintre noi) cu ea…e de necomentat.
  Mă alătur ţie în acest gând!

  Apreciază

  • # Sărut mâna, dragă Oana! Sunt întru totul de acord cu tine. Bine ai zis că libertatea este o moştenire pentru care eroii au plătit cu viaţa.
   Numai bine îţi doresc şi zile de Sărbătoare cât mai frumoase! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. Un gând pios și din partea mea! Sper că numărul celor care sunt interesați de evenimentele care le-au adus libertatea să fie în creștere! Din păcate, istoria se scrie cu sânge! 😦

  Apreciază

  • # Aşa este, istoria libertăţii noastre s-a scris cu mult sânge şi multe jertfe… Iar asta nu trebuie să se uite niciodată! Suntem datori să le spunem adevărul, celor mai tineri români, ca să ştie şi ei cum a fost!
   O zi bună! 🙂

   Apreciază

 5. De murit, am murit. Dar liberi cu adevarat cand vom fi?…

  Apreciază

  • # Greu de răspuns! Lecţia libertăţii adevărate se învaţă tare greu.
   O zi frumoasă!

   Apreciază

 6. Libertatea inseamna asumarea unui risc (nu mai stiu cine a zis-o). Putini reusesc sa inteleaga aceasta si interpreteaza mult prea gresit.

  Desi au trecut 25 de ani inca mi-e greu sa ma gandesc (cu adevarat) la acele zile… Ma gandesc la toti cei care au cazut sub gloantele „fratilor” lor si nu-mi vine a crede nici azi ca s-a intamplat! Pentru mine, atunci a fost o perioada ca de transa… Si as vrea ca cei nascuti dupa 1989 si cei care erau foarte mici atunci, sa inteleaga ca regimul pe care am reusit sa-l schimbam (de fapt, cred ca inca ne luptam sa o facem pe deplin) a fost o perioada infiorator de intunecata, mai ales incepand cu anii ‘980…
  Fie-le vie amintirea celor care au facut sacrificiul suprem!

  Apreciază

  • # Aşa este, dragă Diana! Cei mai tineri dintre români nu au mai deloc habar despre ceea ce a însemnat vechiul regim politic. Cât de întunecată ajunsese viaţa românilor atunci. Iar toate acestea nu trebuie uitate şi, mai ales, jertfa eroilor din decembrie 89. Veşnică să le fie amintirea în memoria noastră.

   Apreciază

 7. nu trece an, ca la mijloc de decembrie sa nu ma gândesc la cei care si-au pierdut viata, sperând un viitor mai bun al României, involvati în evenimentele din ’89… Nu vom afla poate niciodata ce s-a întâmplat cu adevarat atunci, dar noi, cei care am fost martori, nu avem voie sa uitam! Pentru Martirii ’89 nu mai putem face decât sa le cinstim memoria, sa aprindem câte o lumânare si sa ne rugam… RIP!

  Apreciază

  • # Aşa este, dragă Carmen. Eu tot mai sper că până la urmă adevărul va ieşi la iveală şi vom afla cine s-a făcut vinovat(i) de măcelul de atunci. Înainte să înceapă evenimentele sângeroase, eram în Sibiu, dar am apucat să plec acasă, la părinţi. Tu ştii mai bine ce-a fost atunci în Sibiu şi ce nenorociri s-au petrecut.
   Să-i pomenim cu respect pe eroi şi să ne rugăm ca să nu se mai întâmple niciodată asemenea grozăvii. Pacea între oameni este mesajul sublim al Crăciunului!

   Apreciază

 8. Dumnezeu sa-i odihneasca !

  Apreciază

  • # Să-i odihnească Dumnezeu, căci moarte grea au avut, săracii…

   Apreciază

 9. De abia de acum se poate schimba ceva cu adevarat, 25 de ani au trecut degeaba…

  Apreciază

  • # N-aş zice că au trecut degeaba, dar s-a pierdut atât de mult din ceea ce ar fi putut să fie şi e păcat. Mare păcat! Să sperăm că măcar de acum înainte vom mai recupera ceva. Le suntem datori celor ce au murit pentru libertate!

   Apreciază

 10. Dumnezeu sa-i odihneasca!
  iar noi vom continua sa ne punem intrebari….poate vreodata va veni si raspunsul!
  seara faina , Alex!

  Apreciază

  • # Să-i odihnească Dumnezeu! Şi să iasă cândva şi adevărul la lumină, pentru că eroii nu au murit în zadar.
   Numai bine, dragă Geanina.

   Apreciază

 11. Asa a fost,iar Beethoven a simtit acest tumult !

  Apreciază

  • # Mi se pare cea mai potrivită muzică pentru acest moment de tristă comemorare… Beethoven a pus în aceste acorduri toată tristeţea şi sensibilitatea…

   Apreciază


 12. Frumusetea sarbatorilor de iarna sa va gaseasca in case alaturi de cei dragi. Aceasta sarbatoare sa va aduca multa sanatate, fericire si implinirea tuturor dorintelor. Cu drag Ileana


  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: