Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri


Ţuchi

 

Ţuchi    Daţi-mi voie să vi-l prezint pe Ţuchi. El este un important membru al familiei noastre, iar anul acesta, în preajma sărbătorii de Sf. Ion, a împlinit venerabila vârstă de 15 ani! Ceea ce pentru un câine înseamnă destul de mult. Nici nu ne vine să credem că au trecut atâţia ani de când a ajuns în casa părinţilor mei, un ghemotoc mic şi gălbior, cu blăniţă moale şi nişte ochişori minunaţi. Şi ce mai scâncea în braţele fratelui meu, cel care l-a adus în familia noastră, căci încă mai tânjea după mămica lui şi după frăţiori. Mama mea l-a luat în braţe cu mult drag şi primul nume care i-a venit în gând a fost Ţuchi,  şi aşa i-a rămas numele. S-a obişnuit repede cu noua casă şi cu noua familie şi toată lumea l-a îndrăgit imediat. Chiar şi ceilalţi câini din ogradă şi chiar pisicile, căci el a fost mereu un băiat tare paşnic şi drăguţ cu toată lumea. Chiar şi când latră, el dă din coadă a veselie şi n-a muşcat niciodată pe nimeni. Chiar dacă a avut strămoşi pricepţi la vânătoare! Tatăl său – Bibicosul  – era un Teckel arţăgos, gata să „capseze” pe toată lumea, iar mama – Niruţa – era un Cocker frumos, foarte pricepută la vânătoarea de raţe, în Deltă. Din cei doi a ieşit frumosul Ţuchi, un căţel „dilicios” – vorba Sarei. 🙂

DSC04764   În toţi aceşti ani petrecuţi în casa noastră, Ţuchi a fost şi rămâne în continuare, un sufleţel minunat, atât de drăgăstos şi lipicios cu toată lumea, dar mai ales cu membrii familiei. Oricine calcă pragul casei noastre, este întâmpinat în primul rând de către Ţuchi, care aşa ce mai dă din coadă, plin de bucurie, de parcă ar vrea să spună „bun venit!” tuturor musafirilor. Cât despre copii… ce să mai spun? Este topit după cei mici, pe care îi lasă să-i facă orice, fiind mare doritor de mângâieri dar şi de… dulciuri, pe care le primeşte cu bucurie de la micuţii tovarăşi de joacă. În semn de dragoste şi recunoştinţă, tare-i mai place să-i „linguşească” pe mânuţe sau la nas, ceea ce îi amuză teribil pe micuţi. V-am arătat de mai multe ori poze cu el şi cu Sara, care abia aşteaptă, de fiecare dată când vine la bunici, să se joace cu Ţuchi cel „pupăcios”. 🙂 Şi ceilalţi verişori la fel!

DSC06614

HPIM6999   Ţuchi  a avut grijă să lase mulţi urmaşi, căci a fost mare iubăreţ la viaţa lui. Şi majoritatea au semănat cu el! Nu doar în satul părinţilor, ci şi prin satele din jur au ajuns progeniturile lui Ţuchi. Să nu cumva să se piardă stirpea cea aleasă! 🙂

   Ceea ce m-a uimit cel mai tare la acest căţel, a fost empatia sa deosebită. Ţuchi te simte imediat dacă eşti supărat sau dacă te doare ceva. Se apropie uşor şi te priveşte în ochi cu o privire care te unge la suflet. Îşi pune boticul lui pe picioarele tale şi te face să uiţi orice supărare. De câte ori nu m-a făcut el bine, când am venit cu răni sau lovituri de la diferitele treburi, iar el mi-a acordat primul ajutor aşa cum s-a priceput mai bine. De aceea îi ziceam cu drag: doctor Ţuchi! Iar el lătra vesel, bucuros că a fost de folos.

Sara

DSC06796

DSC05585Bucurie!

HPIM7193Cei mai buni prieteni! 🙂

HPIM7530      Multe aş putea să vă povestesc despre dragul de Ţuchi şi promit să o mai fac, căci el nu este doar un câine din curtea noastră, ci un adevărat membru al familiei, nelipsit la toate evenimentele, la care a fost şi el martor. Doar că nu vorbeşte, căci multe ar putea să spună. Acum a ajuns un bătrânel venerabil, dinţii au început să-i cadă, auzul să-i slăbească, dar se ţine tare, parcă vrând să ne asigure că ne va fi mereu alături, cu toată dragostea lui de căţel iubitor. Nici nu pot să-mi închipui casa părintească fără prezenţa lui minunată.

  Pentru că a fost ziua lui… îi spun aici: La mulţi ani, Ţuchi!  🙂



32 de răspunsuri la „Ţuchi”

  1. Ooof, m-ai impresionat cu cata dragoste ai scris despre Tuchi, razbate iubirea pentru el din fiecare cuvant 🙂 . La multi ani lui Tuchi, sa fie sanatos pe cat posibil si sa va fie aproape cat mai multi ani ! ❤

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos, dragă Mirela, pentru gândurile frumoase. Uite aşa ni se „lipesc” de suflet aceste fiinţe minunate, care ne fac viaţa mai frumoasă. Sperăm să-l mai avem alături mulţi ani pe simpaticul Ţuchi, căci toţi îl iubim mult.
      Îţi doresc o zi frumoasă şi veselă! 🙂

      Apreciază

  2. Parcă mi-era dor de Țuchi, pe care-mi amintesc că ni l-ai mai prezentat odată. De data asta ai venit cu detalii „dilicioase”, care m-au impresionat mult. La mulți ani și din partea mea pentru „doctor Țuchi”!
    Iar ție, un weekend de iarnă superb, Alex! 🙂

    Apreciază

    1. # Ziua bună, dragă Petru. Da, am mai amintit cândva despre Ţuchi, dar am tot întârziat să vorbesc mai pe larg despre el, tocmai personajul cel mai important din familia lătrăcioşilor din curtea noastră.
      Mulţumim pentru urare. Numai bine să-ţi fie şi o zi minunată. La noi s-a încălzit tare şi se topeşte zăpada…

      Apreciază

  3. Să-ţi trăiască! Ştiu foarte bine cum e să stai în casă cu un astfel de prieten! E nemaipomenit!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna! Aşa sperăm cu toţi, să-l mai avem alături şi de-acum înainte.
      Numai bine şi o zi frumoasă! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. Tuchi este un batranel tare vesel si simpatic. La multi ani , Tuchi! Sa fii sanatos si sprinten!

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos pentru urare. Am să-i trasnmit! 🙂 Chiar este încă sprinten şi vioi, ceea ce ne bucură.
      O zi frumoasă! 🙂

      Apreciază

  5. Un adevărat elogiu pentru cățel! La mulți ani, Țuchi! :))

    Apreciază

    1. # Ziua bună!
      Când ajungi să împarţi atâţia ani, alături de un asemenea sufleţel, devine o parte din viaţa ta.
      Mulţumesc pentru urare.
      O zi frumoasă şi veselă! 🙂

      Apreciază

  6. Emotionanta povestea lui Tuchi! superbe fotografiile cu Sara… cu cata îngaduinta si intelepciune priveste Tuchi micul ghem de om! Cum sa nu iubesti un asemenea prieten?!
    weekend minunat sa aveti!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Carmen! Mă bucur că ţi-a plăcut povestea lui Ţuchi. Este un căţel deosebit, un sufleţel minunat. Iar cu cei mici… este atât de prietenos şi răbdător. De-asta toată lumea îl iubeşte!
      Numai bine şi o duminică minunată la toată familia! 🙂

      Apreciază

  7. Cred ca animalelor le lipseste graiul, ca in schimb sunt cei mai buni prieteni ai oamenilor.Admirabil sufletel aveti acolo, si e atat de prietenos cu copiii,

    Apreciază

    1. # Chiar mă gândeam, că dacă ar fi fost om, Ţuchi ar fi fost un om minunat. Pur şi simplu transmite o stare de bine cu prezenţa lui. Îţi face o mare plăcere să-l ai prin preajmă.
      Îţi doresc o zi minunată! 🙂

      Apreciază

  8. Ce zambaret e in prima poza!
    Batranete lunga si frumoasa, dragului Tuchi! In rest, ai spus tu tot…
    Zile (neaparat!) frumoase!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna! Da, chiar este un mare zâmbăreţ. Cel mai bucuros este să stea alături de noi toţi şi să se uite la fiecare, de parcă ar participa şi el la discuţii. Iar dacă mai şi primeşte o mângâiere sau o bomboană… este şi mai fericit! 🙂
      Mulţumesc de urare. O duminică frumoasă! 🙂

      Apreciază

  9. Sa fii sanatos Tuchi si sa ai grija in continuare de stapanii tai inca muuulti ani !
    M-a emotionat povestea ta pentru ca si eu am trait toate aceste momente alaturi de un catelusa mea !
    La multi ani, Tuchi !

    Apreciază

    1. # Sărut mâna pentru urare şi gânduri bune. Aşa este, cine a avut prin preajmă un astfel de sufleţel, ştie ce înseamnă prezenţa şi dragostea lor.
      Numai bine şi o duminică frumoasă! 🙂

      Apreciază

  10. Tare minunat ai scris despre Țuchi! E ” dilicios’” intradevar…:)
    Si frumos!
    La multi ani, Țuchi! Pup pitica!
    Sa ai weekend minunat, Alex!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Geanina! Mă bucur că ţi-a plăcut „diliciosul” de Ţuchi. Îţi mulţumesc pentru gândurile frumoase pe care le transmiţi de fiecare dată pentru Sara. Ea este „topită” după Ţuchi şi Ţuchi după ea.
      Îţi doresc cu drag o duminică frumoasă şi liniştită! 🙂

      Apreciază

  11. O, ce frumos! Rar aşa articole.
    La Mulţi Ani, Ţuchi! 😀

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos, dragă Loredana. Mă bucur mult că ţi-a plăcut ceea ce am scris despre acest mic prieten necuvântător.
      Îţi doresc o duminică frumoasă şi liniştită! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  12. Este foarte emoţionantă povestea lui Ţuchi, iar fotografiile tale amplifică emoţia.
    Micuţa Sara este adorabilă, scumpa de ea… cât de fericită este mititica, în preajma lui Ţuchi, iar în poza ” dragoste nemărginită”, aşa numesc eu poza în care bunicul o ţine cu atâta dragoste pe genunchiul dumisale şi cu prietenul Ţuchi alături, cred că este super fericită.
    Mi-e aşa drag să citesc astfel de poveşti şi să văd imagini cu astfel de scene. Mulţumesc mult, Alex, că ai împărtăşit cu noi.
    Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc! 🙂

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Ştefania! Îţi mulţumesc pentru toate gândurile şi cuvintele frumoase pe care ni le-ai transmis de fiecare dată. Într-adevăr, frumos ai numit acea poză: „dragoste nemărginită”. Eu voiam să o pozez pe Sara cu bunicul, iar Ţuchi a venit imediat şi s-a aşezat şi el în poză. Pentru că dragostea lui pentru toată familia este nemaipomenită. Îl văd cât de mult se bucură şi se gudură, atunci când ne strângem cu toţi acasă, la părinţi.
      Şi eu îţi doresc zile frumoase, linişte şi bucurii! 🙂

      Apreciază

  13. La multi ani Ţuchi!! Se pare ca esti Capricorn , ca Maya mea, care si-a sarbatorit ziua pe 6 ianuarie! 🙂 Ai povestit cu mare drag despre acest minunat prieten al Sarei si al intregii familii, Alex! Sa dea Domnul sa va bucurati multa vreme de el. Sara e o scumpa!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, doamna Ileana! Ha, ha, deci Ţuchi şi Maya sunt din aceeaşi lună! Am să-i transmit. Este foarte „atent” şi galant cu… „doamnele” căţeluşe. 🙂
      Mă bucur că v-a plăcut articolul. Mulţumesc mult pentru urare. Numai bine şi dumneavoastră şi să aveţi o duminică superbă! 🙂

      Apreciază

  14. ce mult m-a emotionat felul in care ai scris despre Tuchi, ce om bun si cald esti tu Alex!
    mi-a fost teama la un moment dat ca ne vei spune ca a murit 😦
    sa traiasca multi ani de acum inainte, sa va bucure pe voi toti cu dragoastea lui, sunt sigura ca stiti, fericirea lui sunteti voi! 🙂

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Pandhora! Îmi pare bine că ţi-a plăcut povestea lui Ţuchi. Îţi mulţumesc mult pentru aprecieri şi gânduri bune. Am crescut de mic alături de animăluţe dragi, precum Ţuchi şi simt că ele fac parte din viaţa noastră şi ne-o fac mult mai frumoasă, cu prezenţa lor.
      Tare frumos ai zis că „fericirea lui Ţuchi suntem noi”! Mă uit la el ce bucuros este atunci când ne strângem cu toţi acasă, la părinţi şi ce tristeţe i se vede pe chip atunci când plecăm. Are o inimioară plină de iubire!
      Numai bine îţi doresc şi o duminică superbă! 🙂

      Apreciază

  15. La multi ani lui Tuchi! 🙂 Doar ca nu-mi vine sa intind mana si sa-i mangai capsorul! Se vede pe el ca e un catel fericit! Si cum sa nu fie, batranelul-tinerel?!

    Sa fiti fericiti, sa fiti sanatosi pentru ca sunteti oameni cu suflet frumos!
    Zile fericite va doresc, cu drag!

    Apreciază

    1. # Mulţumesc frumos, dragă Diana! Este un căţel deosebit şi un adevărat membru al familiei noastre.
      Îţi mulţumim din inimă pentru toate gândurile bune.
      Zile cu bucurii să fie şi la tine! 🙂

      Apreciază

  16. […] cum nici n-am crezut că poate fi un lătrător ca el. Iată ce scriam despre el anul trecut, aici. Nu-mi vine să cred că s-a stins așa de repede. Avea o vârstă venerabilă, iar auzul îl […]

    Apreciază

    1. Câtă dragoste in privirea lui! Câtă bucurie pe chip! Cum sa nu lacrimeze sufletul si cand se duc astfel de minuni? Stiu atat de bine ceea ce descrii despre Ţuchi incat… Uf!
      Poate se va intalni cu ai nostri. 🙂
      Ma bucur sa-mi amintesc ca a lasat urmasi. 🙂 E o slaba consolare dar – cine stie? – poate vreun micut de pe „linia” lui va ajunge si la voi.
      Nu-mi vine sa cred ca s-a intamplat din nou, atat de curand dupa Lulu! 😦
      Numai bine iti doresc, Alex! Cu drag.

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu