Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri


„Cititoarea”

DSC06734   Chiar dacă abia a împlinit trei anişori, Sara este pasionată de cărţi. Mai întâi, cele de colorat şi cele ilustrate cu multe desene frumoase. Dar, când a descoperit prin casă un joc cu litere, pregătit pentru ea când va fi mai mare, tare mult a dorit să se joace cu acele semne frumos colorate, despre care a învăţat că vin de la cuvintele pe care le rostim. Fără să ne propunem să o învăţăm literele (este prea mică pentru aşa ceva), ne-am trezit că tot jucându-se cu literele colorate, a învăţat aproape toate literele, după ce ne-a întrebat de sute de ori cum se numeşte fiecare. Şi o făcea cu o perseverenţă uimitoare. Am încercat să îi înlocuim jocul cu litere cu alte jucării şi păpuşele, dar ea voia literele şi basta! Nu poate decât să ne bucure această sete de cunoaştere a Sarei, căci este atât de doritoare să afle, să întrebe, să înţeleagă. O vârstă minunată, când puiul de om învaţă atâtea despre lumea în care trăim.

DSC06735– Aha, deci asta este litera A!

Sara– Am bifat varianta b)!

HPIM7558

HPIM7561Stai să-mi pun ochelarii, ca să văd mai bine! 

HPIM7480Pot să colorez chiar şi ouă! 🙂

2014-01-30 18.01.17Îmi place să mă joc cu literele! 

2014-01-30 18.02.02– „O” – aşa am zis şi eu! 

HPIM7818După atâta învăţat, o acadea colorată este un desert „dilicios”! 🙂

 



24 de răspunsuri la „„Cititoarea””

  1. O, scumpa de ea mititică, deja intră în tainele alfabetului! E curioasă şi cunştiincioasă, bravo ei, o să ajungă bine! Minunate instantanee ai capturat, Alex cu micuţa Sara şi cu activităţile ei. Mie aşa dragă când o văd. Mii de pupici pentru ea.
    Îţi mulţumesc mult că le-ai împărtăşit cu noi.
    Zile frumoase şi numai bucurii îţi doresc, Alex! 🙂

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Ştefania! Şi eu îţi mulţumesc pentru gândurile frumoase. Mă bucur că ţi-au plăcut pozele cu mica noastră „cititoare”. Este atât de doritoare să înveţe multe lucruri.
      Şi eu îţi doresc o duminică minunată! 🙂

      Apreciază

  2. Alex, copilașul acesta al vostru mă topește de tot 🙂 Cred că ai în casă un viitor ‘dilicios’ scriitor. Mă bucur pentru ea și pentru voi!
    Duminică frumoasă și joc de litere fără de sfârșit…

    Apreciază

    1. # Sarut mana, draga Oana! Iti mul;tumesc pentru gandurile bune. Ma bucur ca iti place de „dilicioasa” noastra. La varsta asta… dragalasenia este maxima!
      Si eu iti doresc o duminica frumoasa, cu bucurii! 🙂

      Apreciază

  3. fericiti sunteti !! si asa sa faceti sa va bucurati de orice gest, mimica sau silaba pe care le face !! asta me incalzeste sufletul si ne „tamponeaza” greul si grija de a creste un copil!!! este minunata si as vrea sa puneti cat mai multe poze !! eu care-i ” scot” pe astia mici stiu ce minune a vietii reprezinta si ce valoare de neegalat au in sufletul nostru de ” proprietari”(parinti)!!!

    Apreciază

    1. # Sarut mana, doamna Nina! Va multumesc pentru toate gandurile bune. Imi inchipui cu cata bucurie ii ajutati pe micutii omuleti sa vina pe lume si cum ii vedeti pe unii, peste ani, cat au crescut de frumos.
      Ce bine ati spus ca ei, copiii, sunt o minune a vietii. Si trebuie sa ne bucuram din plin de aceste minuni!
      Va doresc numai bine si zile frumoase! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. 🙂 Cu mulți, mulți ani în urmă, când fiica mea descoperea cărțile de colorat, am avut prima surpriză: a folosit mâna stângă să coloreze, de prima dată! A tot răsfoit o carte de colorat, s-a oprit la un desen cu un elefant în pădure și i-a colorat unghiile roz! Asta a fost prima aventură în lumea cărților de colorat! Este stângace și în ziua de azi, nu am intervenit asupra acestui aspect. Este deja studentă în anul doi, viitoarea domnișoară inginer! 🙂

    Apreciază

    1. # Seara buna! Ce frumoase amintiri despre viitoarea domnisoara inginer. Ce repede trece timpul si mogaldeata de ieri a crescut si este om in toata firea. Stiu ca asta urmeaza si cu micuta mea si de aceea incerc sa surprind cat mai bine toate aceste momente magice si unice.
      Apropo, si Sara prefera tot mana stanga, dar o mai incerca si pe cea dreapta. Iar la colorat in carti, tare mai ma amuza ce culori alege. Fantezia e in floare.
      Numai bine si o seara frumoasa! Si… mult succes in viata domnisoarei, alaturi de parintii sai! 🙂

      Apreciază

  5. ce scumpa este Sara! draga de ea 🙂 Cititoarea :)) excelent titlul!
    dragostea pentru lectura se dezvolta la vârste fragede, bine faceti ca o incurajati în acest sens!
    O duminica minunata sa aveti!

    Apreciază

    1. # Sarut mana, draga Carmen! Ma bucur mult ca ti-a placut si aceasta postare cu micuta noastra Sara. De cand merge la cresa, la copii, este foarte pasionata de „activitatile” facute acolo, cu doamna educatoare, alaturi de ceilalti prichindei. Iar acasa continua ceea ce invata acolo, plus ceea ce ne straduim sa o invatam si noi. Ne bucuram mult ca este pasionata de carticele, caci va fi bine daca va deprinde de mica dragostea de lectura.
      O duminica minunata sa fie si in casa voastra! 🙂

      Apreciază

  6. Copiii invata cel mai usor in joaca. Nici nu stiu cand a invatat fi-miu sa citeasca; ne jucam Piticot si eu trebuia sa citesc instructiunile de fiecare data cand dadeam cu zarul. Intr-o zi am zis in gluma „citeste-ti singur!” si cateva zile s-a jucat singur, nu mi-a mai cerut ajutor. Cand l-am intrebat daca vrea sa-i citesc mi-a zis ca nu mai e nevoie, citeste singur. Eu am crezut ca a invatat, de fapt, regulile pe de rost dar cand l-am testat chiar citea! Mai silabisit, dar citea! Asa ca sa nu te miri daca o s-o auzi pe Sara facandu-ti „revista presei”. 🙂

    Apreciază

    1. # Frumoase amintiri! Şi anii trec atât de repede, iar „piticotul” de odinioară creşte ca voinicul din poveste!
      Numai bine şi o nouă săptămână cât mai bună! 🙂

      Apreciază

  7. Niciodată nu e prea devreme pentru învățătură, dacă aceasta vine din joacă și plăcere. Sara e la vârsta când soarbe cunoștințele și îi poate uimi pe cei din jurul ei prin rapiditatea și diversitatea celor asimilate.
    Mult succes și mari bucurii îți doresc, Alex! 🙂

    Apreciază

    1. Salutare, draga Petru! Asa este, cele mai frumoase lucruri se invata, la vasrta Sarei, numai prin jocuri. Este insetata sa afle, sa inteleaga, iar asta tare mult ma bucura, caci aceasta curiozitate ii starneste interesul pentru invatare.
      Multumesc de urare! Numai bine si o saptamana cat mai frumoasa! 🙂

      Apreciază

  8. ma topeste Sara ta, e atat de dragalasa si tu o surprinzi in ipostaze delicioase 🙂
    eu nu am copii si de aceea ma incanta de cate ori vad cum incep sa se bucure de viata micutii dragalasi 🙂
    nu am copii dar o am pe nepotica mea, fiica fratelui meu, acum are 10 ani dar de la varsta de 1 la 2 ani a fost in grija mea si pot spune ca a fost o perioada deosebita pentru mine, deloc usoara dar atunci am invatat multe despre oameni si despre copii care sunt exact ca noi doar ca ei acumuleaza ceea ce noi deja stim…este fascinant sa vezi cum se transforma de la o zi la alta, este fascinant sa stii ca poti contribui la asta…
    cand o vad acum cat de mare, frumoasa si copilaroasa si serioasa e mi se topeste inima…din pacate o vad rar pentru ca ne desparte un ocean 😦
    Sara va invata usor pentru ca e curioasa si atata timp cat percepe invatatura ca pe o joaca si nu ca pe o corvoada totul va fi vesel si frumos 🙂
    sunt sigura ca ne vei arata primele cuvinet scrise de Sara inainte sa mearga la scoala 🙂

    o zi faina si o saptamana usoara iti doresc, draga Alex! 🙂

    Apreciază

    1. # Sarut mana, draga Pandhora! Iti multumesc mult pentru toate gandurile frumoase.
      Ce frumos ai zis despre nepotica ta! Iti doresc sa te bucuri de ea si sa creasca frumos in continuare, implinidu-si toate visele.
      Cat despre Sara, asa este, invata prin joc multe lucruri. Doar e la varsta jocurilor si veseliei! O sa art aici si din „creatiile ei”, caci da semne bune de pe acum!
      Numai bine si zile frumoase iti doresc! 🙂

      Apreciază

  9. e o scumpete Cititoarea!
    e foarte frumos ca o incurajati in sensul asta….si mai important e ca o lasati sa aleaga, chiar daca literele sunt pentru mai tarziu se pare ca ea le vrea acum si cu drag si le insuseste…:)
    sa aveti o saptamana faina!:)

    Apreciază

    1. # Sarut mana, draga Geanina! Imi pare bine ca ti-a placut de „Cititoarea” Sara. Oricat am incercat sa nu o las sa-si bata mintea mica cu literele, spre uimirea noastra ea era atat de incantata sa invete despre ele. I-au placut cartile inca de foarte mica, atunci cad le-a „gustat” pe toate. Iar asta ne bucura mult.
      Numai bine si tie si o saptamana cu bucurii! 🙂

      Apreciază

  10. E foarte bine daca e interesata de citit.Va fi cu siguranta un copil silitor.

    Apreciază

    1. # Aşa sperăm şi noi. În orice caz, sigur este foarte tenace, atunci când vrea să înveţe sau să descopere ceva nou. Se vede de pe-acum!
      Numai bine îţi doresc! 🙂

      Apreciază

  11. O scumpica! 🙂

    Super fain ca e atrasa de litere inca de acum. As zice ca niciodata nu e prea devreme pentru a incepe „jocul literelor”. 🙂
    Acadeaua ar fi preferata mea! 🙂

    Zile fericite va doresc, cu drag!

    Apreciază

    1. # Sărut mâna, dragă Diana! Aşa este, cele mai multe lucruri se învaţă bine în joacă. La vârsta Sarei….nici nu merge altfel, decât cu jocurile. Iar cu acadeaua… te aşteptăm, avem „rezerve” destule! 🙂
      Zile frumoase să fie şi la tine. Mulţumim pentru gândurile bune.

      Apreciază

  12. Ce harnică e! Nu o să aibă probleme la grădi!

    Apreciază

    1. # Cel mai tare mă bucur când văd că îi place „jocul” cu literele. Iar la grădi… e frumos, căci învaţă atâtea lucruri frumoase, alături de ceilalţi copii.
      Numai bine, Simona! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu