Citate favorite (35)

Petre ȚuțeaPetre Țuțea († 3 decembrie 1991)

Am devenit un gânditor creştin când mi-am dat seama că fără revelaţie, fără asistenţă divină, nu pot şti nici cine sunt, nici ce este lumea, nici dacă are vreun sens sau nu, nici dacă eu am vreun sens sau nu. Nu pot şti de unul singur, când mi-am dat seama că fără Dumnezeu nu poţi cunoaşte sensul existenţei umane şi universale”.

Ştiinţa este sediul utilului, arta este sediul plăcerii, iar religia este sediul adevărului”.

A şti la scară umană poate fi folositor, dar în nici un caz mântuitor”.

Libertatea omului e partea divină din el”.

Dumnezeu contopeşte libertatea cu necesitatea şi deci cu ordinea. Unul din paradoxurile ordinii creştine este acesta: atotputernicia lui Dumnezeu nu anulează liberul arbitru, fiindcă adaptarea mecanică face inutil efortul pentru mântuire” (în Neliniști metafizice).

Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea”.

Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”.

Omul e guvernat pe pământ de două morale: de morala dogmelor, care e creştină şi eternă, adică absolută, şi de morala normelor, care, ca morală laică, e construită pe puţinătatea şi imperfecţiunea omului. Morala laică nu poate fi desprinsă de morala absolută şi ea arată că omul se mişcă asimptotic la perfecţiune, pe care n-o poate atinge niciodată”.

Credinţa e incidenţa divină care poate revela adevărul”.

A fi sfânt înseamnă a fi suveranul tău perfect”.

Iisus Hristos este eternitatea care punctează istoria”.

P.Țuțea

Citate favorite – o idee frumoasă pe blogul doamnei Zinaida. O invitație la lectură.

Vă doresc o săptămână frumoasă! 🙂

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2017/12/04/citate-favorite-35/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 comentariiLasă un comentariu

 1. „Mi-am dorit de multe ori să fac o teză de doctorat cu tema: aflarea în treabă ca metodă de lucru la români”. Cât de interesantă ar fi fost o asemenea teză de doctorat!

  Zi frumoasă, Alex!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, doamna Zina! Da, dacă ar fi apucat să scrie o asemenea operă, ar fi fost ceva…magistral, la câte ar fi putut spune pe această temă, pe baza realităților „mioritice”.
   Numai bine și zile frumoase! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Citatul care mi-a mers la suflet, fiind implicat oarecum, este: ”Când vezi cirezile de imbecili, devine suportabilă însingurarea”. Mulțumiri pentru alegerea inspirată de astăzi, dragă prietene! O seară de Moș Nicolae minunată vă doresc! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Ha, ha! Exact la acela m-am oprit și eu și câtă dreptate i-am dat marelui Țuțea! Dacă mai trăia câțiva ani, vedea cum „imbecilizarea” a atins cote incredibile. Mă bucur mult că ți-a plăcut alegerea mea. Numai bine îți doresc din suflet și un weekend minunat! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 3. Ce îmi place când oameni de cultură și mari gânditori Îl recunosc pe Dumnezeu și spun că fără El existența nu are sens! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  • # Așa este! Și când oameni de mare renume și savanți străluciți, recunosc credința în Dumnezeu, și știu ei ce spun, degeaba se găsesc niște… „mici anonimi” să dea cu pietre.
   Numai bine îți doresc cu drag! 🙂

   Apreciază

 4. ce bucurie mi-ai facut cu acest videoclip! Doua somitati! … sunt fara cuvimte! m.au coplesit citatele si imaginie… m-au umplut de bucurie! Multumesc, Alex draga!
  PS: Emil Cioran este nascut la Rasinari (6 km de Sibiu), localitate unde eu mergeam aproape saptamanal cand locuiam la Sibiu.

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Carmen! Mă bucur tare mult că ți-a plăcut postarea mea. Și mie mi-a plăcut mult clipul cu Țuțea și Cioran. Două mari personalități ale culturii române. Știu că Cioran era din Rășinari. Pentru că și eu am locuit câțiva ani în Sibiu, cunosc orașul și împrejurimile. Iar Rășinariul lui Goga și Cioran, este un loc de suflet, atât de drag mie.
   Îți doresc numai bine și zile de iarnă cât mai frumoase, alături de cei dragi! 🙂

   Apreciază

 5. Mare om! Mai mare bucuria când vezi astfel de suflete frumoase, oglindite în fiecare urmă pe care o lasă pe pământ. Mulțumim pentru ocazia de a ne îmbogăți puțin și noi inimile, citind cugetările lui înțelepte. 🙂
  Un moș cât mai darnic!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Cu adevărat un mare om! Care a lăsat în urma sa atâtea cuvinte ziditoare, cu care ne îmbogățim sufletește. Și ce mare nevoie avem de asemenea cuvinte înălțătoare!
   Mă bcuur că a plăcut alegerea mea. Numai bine și un weekend plin de bucurii! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 6. Buna ziua Alex. Nici nu se putea un subiect mai inspirat. Il iubesc pe Petre Tutea, il apreciez f.tare si pe Cioran. Am facut si eu un filmulet mai la inceputuri cu citate din Petre Tutea dar nu m-am priceput prea bine si nu e prea grozav, la scriere am gresit ca nu am ales-o bine.
  La Multi Ani ! de Sf.Nicolae, sper ca a fost darnic cu voi . Sa-ti traiasca sarbatoritii daca ai si petrecere frumoasa ❗ ❤ A trecut si pe la mine si a lasat un dar pentru voi.

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna! Într-adevăr, mare om Petre Țuțea. Când l-am văzut prima dată la tv, în 1990, după Revoluție, m-am bucurat că avem oameni de o asemenea valoare și statură morală. Păcat că nu știm să-i prețuim la adevărata lor valoare…
   De Sf. Nicolae am petrecut frumos, cu veselie în toată casa. Sărut mâna pentru daruri și gândurile bune, pe care le primi cu bucurie, de fiecare dată când ne vizitați.
   Numai bine și un weekend cât mai vesel! 🙂

   Apreciază

 7. Petre Țuțea unul dintre oamenii care și-au iubit foarte mult țara, originile, din păcate țara și-a bătut joc de el!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Asa este si n-a fost singurul care nu a fost pretuit la adevarata sa valoare. Din pacate..
   Numai bine! 🙂

   Apreciat de 1 persoană


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: