Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri


Provocarea muzicală (7)

Muzica

Muzica nu are granițe, muzica ne însoțește în fiecare zi, muzica ne înfrumusețează clipele și ne creează bună-dispoziție. Totodată muzica poate fi suport al unor dureri neșlefuite, un ajutor în depășirea unor momente de suferință, pentru că muzica exprimă o gamă extrem de variată de sentimente. Iubim un anume gen de muzică, pentru că rezonează cu un anumit moment din viața noastră. De multe ori, ascultând muzica, ne aducem aminte de prieteni dragi, pentru că asociem o anumită melodie acelei persoane sau asociem anumite etape din viață…

   Cu aceste cuvinte frumoase, prietena noastră Carmen ne invită la… Provocarea muzicală.

   Astăzi m-am gândit să vă provoc la o… altfel de muzică, decât ascultăm în mod obișnuit, atunci când vrem să ne relaxăm. Vă propun să ascultăm… Béla Bartók – un renumit muzician de origine maghiară, al cărui loc de naștere se află azi pe teritoriul țării noastre. Pasionat de folclorul popoarelor din această zonă a Europei, a compus opere extraordinare de inspirație folclorică. Pe marile scene ale lumii, artiști de seamă au interpretat minunatele „Dansuri populare românești” – o piesă admirabilă, de o mare sensibilitate. În perioada interbelică, Béla Bartók a concertat la București, alături de renumitul nostru muzician George Enescu, cu care a avut frumoase și prietenești colaborări. Încă un exemplu minunat că muzica nu are granițe, dimpotrivă, ea unește inimi…

Bartók_Béla

Să aveți o zi frumoasă! 🙂



12 răspunsuri la „Provocarea muzicală (7)”

  1. Bună dimineața muzicală, dragă Alex!
    Cu-adevărat muzica unește inimi, le înveselește, le tratează și le înviorează, în funcție de felul ei și de dispoziția celui care ascultă. Pe mine m-a delectat în acest început de duminică și sunt sigur că efectul ei se va menține toată ziua.
    O zi minunată îți doresc și ție! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. „piele de gaina” la greu. Am vazut la un moment dat un film animat de Studioul Ghibli – Only yesterday (https://en.wikipedia.org/wiki/Only_Yesterday_(1991_film)). Si in film coloana sonora combina muzica piese de influenta folclorica maghiara si romaneasca. Absolut superb….
    Multumesc pentru aceasta calatorie muzicala frumoasa :).
    O duminica minunata :)!!

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Cu multă plăcere, dragă Rux. Mă bucur că i-a plăcut alegerea mea. M-am gândit să postez…altceva, iar această muzică de inspirație folclorică sună atât de frumos.
      Numai bine și o zi superbă! 🙂

      Apreciază

  3. Foarte potrivită propunerea ta pentru o zi de luni în care încă se dă o bătălie între final de vară şi toamnă.
    Să aveţi o săptămână frumoasă, Alex!

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Sărut mâna, dragă Potecuță. Mă bucur mult că ți-a plăcut propunerea mea muzicală. O săptămână plină de bucurii să fie și la voi! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  4. minunata prezentare a compozitorului Béla Bartók! superba piesa pe care ai ales-o pentru noi, Alex draga! Mi-a placut mult atât varianta orchestrala, cat si duetul vioara-pian. Superbe acorduri… cat de frumos este exprimata creatia folclorica româneasca in aceasta compozitie!
    MUltumesc pentru aceasta dedicatie.
    Un start nou in luna octombrie, Alex draga. Sara este deja de doua saptamâni eleva in clasa-ntâi – precis s-au scimbat multe in viata voastra de familie, abia asteptam sa ne tii la curând cu pasii pe care-i face scolarita. Numai bine! ☺

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Sărut mâna, dragă Carmen. Îți mulțumesc din suflet pentru frumoasele aprecieri. Mi-am amintit de acest mare compozitor mai zilele trecute. Demult, când radioul era mult mai apreciat decât televiziunea, marele muzicolog și realizator Iosif Sava avea la radio o emisiune numită Serata muzicală (parcă așa) și acolo am auzit prima dată despre muzica lui Bartok. Apoi…inegalabilul nostru George Enescu, care a cules tot ceea ce a fost mai frumos și sesnsibil din creația folclorică românească, pe care a făcut-o cunoscută lumii, prin operele sale.
      O să vă țin la curent și cu Sara. Este încă în perioada de acomodare. Totul este nou și atât de diferit de ceea ce era la grădi. Dar e frumos!
      Numai bine și o săptămână frumoasă la toată familia! 🙂

      Apreciază

  5. Armonie! 🙂
    Pentru mine, noutate absoluta! si minunata. Acordurile de vioara imi place sa le potrivesc toamnei. 🙂
    Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Alex draga! Octombrie frumos!

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Sărut mâna, dragă Diana. Mă bucur mult că ți-a plăcut alegerea muzicală pe care am propus-o aici. Și îmi pare bine că ai spus că se potrivește cu toamna de afară.
      O săptămână frumoasă și plină de bucurii îți doresc din toată inima! 🙂

      Apreciază

  6. Cu adevarat muzica nu are granite si uneste inimi. Frumoasa prezentare a compozitorului maghiar. O luna octombrie plina de frumusete si impliniri precum roadele acestei toamne care a inviorat pietele Romaniei.

    Apreciat de 1 persoană

    1. # Sărut mâna pentru vizită și gânduri bune! Și eu vă doresc din inimă o lună octombrie plină de bucurii și satisfacții! 🙂

      Apreciază

Lasă un comentariu