Citate favorite (74)

Spiru Haret

Spiru Haret  (d. 17 decembrie 1912)

Om politic, profesor renumit, matematician, academician și reformator al învățământului românesc.

*****

„A nu sprijini lupta pentru luminarea poporului, a lucra contra existenţei ţării, este tot una”.

„Civilizaţia este fructul unei bătălii neîncetate şi în orice bătălie înfrângerea e posibilă, la fel ca şi victoria”.

„Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”.

„Contăm să apropiem şcoala de popor, să o facem să fie iubită şi respectată, să fie centrul de unde să pornească curentele cele bune şi sănătoase pentru înălţarea şi întărirea neamului. Căutăm a face ca învăţământul nostru să devină un învăţământ naţional, de vreme ce ne silim a-l face să se potrivească ţării noastre, în loc de a ne mulţumi să-l luăm făcut gata, într-un timp şi nişte condiţii care nu mai sunt ale noastre”.

„Patria nu este numai pământul din care scoatem rente. Patria o face şi limba şi istoria, şi religia şi tradiţiile. A da cu piciorul în toate acestea, este a se lepăda cineva de patria sa. Precum un părinte nu are dreptul a-şi lăsa copilul fără instrucţie, cu mai mare cuvânt el nu are dreptul de a-i da o educaţie antinaţională, care face dintr-însul un element înstrăinat de ţară”.

Citat Spiru Haret

Citate favorite – o idee frumoasă pe blogul doamnei Zinaida. O invitație la lectură.

Publicitate

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2018/12/18/citate-favorite-74/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 comentariiLasă un comentariu

 1. Cred ca toti marii intelectuali ai României ar muri instantaneu daca ar invia maine si-ar afla unde a ajuns invatamantul (in mare parte). 😦
  Adevarate afirmatiile lui – pacat ca cei care, azi, pot lua decizii la nivel national n-au habar de nimic – sau (mai rău!) stiu exact ce fac. .
  Zile senine iti doresc, Alex draga! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  • # Foarte bine ai punctat ideea, dragă Diana. Iar dacă oamenii de decizie din țara asta, din ultimii aproape 30 de ani, habar nu au de spusele oamenilor de seamă de odinioară, arată clar grava lor incultură și lipsă de partiotism. Căcă dacă le-ar păsa de țara asta, ar face cu adevărat mai multe pentru ea. Iar dacă mai sunt și rău intenționați… cu atât mai trist!
   Numai bine și zile fericite, dragă Diana! 🙂

   Apreciază

 2. Mulți dintre înaintașii noștri, precum Spiru Haret, au depus mari eforturi pentru perfecționarea învățământului românesc și, implicit, pentru a însămânța dragostea de țară. Astăzi, ne doare sufletul când vedem cum ceea ce au clădit ei este risipit, ba chiar batjocorit de niște politicieni paraleli cu cultura.
  Gânduri bune și urări benefice, dragă Alex! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Salutare, dragă Petru! Așa este. oameni precum Spiru Haret au facut lucruri nemaipomenite, pentru acele vremuri deosebit de grele. Ei au înțeles că viitorul unei țări depinde în cea mai mare măsură de educația tinerelor generații. Pregătindu-i pe cei ce vin, generațiile cele mai tinere, cu adevărat pregătești viitorul unei țări. Dar când cei ce conduc nu doar că nu arată niciun interes, ba chiar mai și distrug ceea ce au clădit alții… ce să mai spunem? Vor rămâne în istorie ca niște „greșeli” regretabile…
   Gânduri bune și din partea noastră și zile frumoase! 🙂

   Apreciază

 3. Spiru Haret, un personaj care ar merita să fie venerat. Cât suflet, câtă înțelepciune, cât patriotism în gândurile sale despre învățamântul românesc!

  Felicitări pentru alegere!

  Numai bine, Alex!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, doamna Zina. Așa este, acest om a rămas în istorie pentru realizările sale atât de lăudabile. Un om care chiar și-a iubit țara, poporul. Nu trebuie să fie dascăl în România de azi, care să nu știe despre această mare personalitate a istoriei educației de pe la noi.
   Toate cele bune și zile frumoase! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. „Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”. Cât de adevărat! Și cât de jalnice sunt majoritatea școlilor, cu directorii lor în frunte, sau mai ales…Nu generalizez, dar dacă ceva a fost strâmb în anii de școală, aceia au fost directorii, nu neapărat elevii….La ce să ne așteptăm?! La aceeași corupție și aceleași nereguli ca până acum, doar că la nivel mai înalt.
  Crăciun luminos și Sărbători fericite alături de familia ta minunată!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Mirela. Cât adevăr ai spus în acest comentariu! Și pe vremea lui Spiru Haret erau timpuri grele și lipsuri multe, dar cu voință multă s-au ridicat școli care există și azi. Astăzi, oameni nepricepuți, care vor să conducă destinele educației, invocă scuzele lipsei de bani, dar nici nu încearcă să găsească soluții pentru ieșirea din impas.
   Mulțumesc din suflet pentru urări. Toate cele bune și Sărbători pline de bucurii la toată familia! 🙂

   Apreciază

 5. Si eu iti multumesc pentru alegerea pe care ai facut-o!
  Si as puncta ideea patriotismului. Atunci cand nu este in sufletul oamenilor, in special in al celor care conduc, dar nu numai, se alege praful!

  Numai bine si frumos de sarbatori, draga Alex!
  La Multi Ani! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Suzana! Ai mare, mare dreptate. Patriotismul nu înseamnă doar declarații goale ca niște tinichele, la evenimente de seamă, că să faci concret ceva pentru această țară. Ceva ce să rămână peste ani și o cărămidă în plus la edificiul înălțării acestei țări…
   Numai bine și ție și Sărbători ăline de bucurii! 🙂

   Apreciază

 6. Ce alegeri frumoase, Alex! Cel cu şcoala nu e tocmai îmbucurător. Deşi la cum arată astăzi, se pare că nici şcolile de ieri nu erau chiar bine dotate…
  O zi bună!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Potecuță. Mă bucur mult că ți-au plăcut alegerile mele. Cât privește citatuș despre școală, el vrea să puncteze că învățământul este ca o oglindă pentru societate. Iar ceea ce avem azi, este atât de departe de ceea ce ar trebui să fie. Posibilitățile din timpurile noastre sunt infinit mai mari decât ceea ce era pe vremea lui Spiru Haret.
   Toate cele bune și zile minunate! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 7. „Cum arată astăzi şcoala, va arăta mâine ţara”. – Pai da. si ne mai miram ca e un haos total :)).
  Dar…. printre uscaciunile din fiecare padure mai exista si copaci sanatosi (am inversat un pic proverbul incercand sa aduc un pic de zen :D).

  Sarbatori minunate si pupici (cam rebegiti ce e drept!). 😀

  Apreciat de 1 persoană

  • # Mă bucur mult că ai venit cu acest aer optimist în comentariul tău, dragă Rux. La cât de anapoda sunt lucrurile în țara noastră, dacă nici speranță nu am mai avea…. ce-ar mai fi?
   Gânduri bune și din partea noastră și urări de Sărbători cât mai fericite, alături de cei dragi. Te pupăm cu drag! 🙂

   Apreciază

 8. Un geniu al neamului…

  Apreciază


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: