Citate favorite (78)

thomas-aquinasToma de Aquino (n. 25 ianuarie 1225 – d. 1274)

Călugăr dominican, scriitor, filosof, mare teolog și doctor al Bisericii. Este canonizat Sfânt în Biserica Catolică. Autor al unor mari opere teologice din literatura creștină medievală.

*****

„Lucrurile pe care le iubim ne spun cine suntem”.

„Nu se poate justifica o faptă rea făcută cu o intenţie bună”.

„Lenevia te face trist”.

„Mă tem de omul unei singure cărţi”.

„Sufletul se face cunoscut prin faptele sale”.

„Mirarea este dorinţa pentru cunoaştere”.

„Înţeleptul îşi conduce steaua, ignorantul este condus de ea”.

„A transmite celorlalţi rodul contemplaţiei este un lucru mai măreţ decât contemplaţia însăşi”.

„Mediul în care omul trăieşte cea mai mare parte a zilei, îi hotărăşte caracterul”.

„Este mai de dorit minimul de cunoaştere a lucrurilor foarte importante decât cunoaşterea socotită foarte sigură a lucrurilor neînsemnate”.

„Credinţa are de a face cu lucruri care nu sunt văzute, iar speranţa cu lucruri care nu sunt apropiate”.

„Legislaţia umană nu dobândeşte caracter de lege decât în măsura în care se conformează dreptei raţiuni; de aici se vede că ea îşi are puterea de la legea veşnică. În măsura în care ea s-ar îndepărta de raţiune, ar trebui declarată nedreaptă, căci nu ar corespunde noţiunii de lege; ar fi mai degrabă o formă de violenţă”.

„Pentru cel care are credinţă, nu este necesară nicio explicaţie. Pentru cel fără credinţă, nicio explicaţie nu este posibilă”.

„Orice este în mişcare trebuie să fie mişcat de altceva, apoi acel altceva trebuie să fie mişcat de altceva şi aşa mai departe… Astfel ajungem la prima mişcare, care nu a mai fost mişcată de nimic. Toată lumea crede că Acesta e Dumnezeu”.

toma-de-aquino__summa-theologica

aquino

Citate favorite – o idee frumoasă pe blogul doamnei Zinaida. O invitație la lectură.

Publicitate

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2019/01/29/citate-favorite-78/trackback/

RSS feed for comments on this post.

11 comentariiLasă un comentariu

 1. Bună dimineața la un nou prilej de cugetare și învățare, dragă Alex! Din citate pe care știi să le alegi de fiecare dată și care ne pun pe gânduri. Aș exemplifica, de data asta, cel în care se spune că ”Înțeleptul își conduce steaua, ignorantul este condus de ea”. Încă un argument pentru a nu crede în promisiunile îmbietoare ale Horoscopului. 😉
  O zi de toată frumusețea îți doresc! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Salutare, dragă Petru și mulțumiri pentru aprecieri. Din noianul de cuvinte înțelepte ale oamenilor de seamă ai lumii, adun și eu câteva pentru a le citi împreună. Și mie mi-a plăcut mult citatul de care ai pomenit. Omul trebuie să știe să-și croiască drumul în viață, cu voință și încredere.
   Toate cele bune și zile minunate! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Bune alegeri și nu știu cum se întâmplă, dar adesea începi cu acel citat care este cel mai pe placul meu! Acum: „Lucrurile pe care le iubim ne spun cine suntem”.

  Sănătate și numai bine, Alex!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, doamna Zina! Mă bucur mult dacă reușesc să fiu în asentimentul dumneavoastră, cu aceste alegeri. Este meritul acestor oameni de seamă, de la care ne-au rămas cuvinte pline de înțelepciune. Și mie mi-a plăcut mult citatul pe care l-ați amintit.
   Numai bine vă doresc și zile frumoase! 🙂

   Apreciază

 3. E fascinanta opera lui T.A. N-am citit totul, desigur, dar ceea ce am citit mi-a placut pentru ca (in multe chestiuni) exprima ceea ce simt, intuiesc si nu pot transpune in cuvinte. 🙂
  Imi plac citatele alese de tine. Cu privire la ideea din cel de-al doilea am inteles ca exista o… adevarata polemica intre filosofi. 🙂
  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Alex draga! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Diana! Mă bucur că ți-au plăcut alegerile mele. Despre opera marelui Toma de Aquino, cred că ne-ai putea spune mai multe, din moment ce ai citit din cărțile lui. Din păcate, marii erudiți ai Evului Mediu sunt prea puțin cunoscuți publicului larg. Deși operele lor au inspirat atâtea generații. Și, uneori, au stârnit și controverse și polemici, care au dus la lămuriri ale unor subiecte grele.
   Toate cele bune și zile fericite! 🙂

   Apreciază

 4. Îţi mulţumesc, Alex! Mă simt mai bogată acum, citindu-le!
  O zi frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna, dragă Potecuță. Mă bucur din tot sufletul că ți-au plăcut alegerile mele. Calendarul zilei, pe care îl răsfoiesc în fiecare zi, mă inspiră să aleg în fiecare săptămână câte o personalitate a culturii universale. Avem atâtea de descoperit și învățat.
   Numai bine și zile frumoase! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 5. Minunata idee cu citatele acestui calugar dominican.Opera lui magnifica în care a sistematizat şi a îmbinat armonios dogmele Bisericii cu filosofia lui Aristotel şi Augustin ne aduce umplere spirituala si invatatura de care ar trebui sa tinem seama. Multumesc Alex ❗ ❤

  Apreciat de 1 persoană

  • # Sărut mâna pentru comentariu și pentru vizită. Într-adevăr, Toma de Aquino a fost o personalitate de excepție a culturii medievale europene. Atâtea generații i-au apreciat operele extraordinare.
   Toate cele bune și zile frumoase! 🙂

   Apreciază

 6. A republicat asta pe My Blog.

  Apreciat de 1 persoană


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: