Citate favorite (103)

Parintele-Constantin-GaleriuPr. Prof. Constantin Galeriu (n. 1918  – d. 10 august 2003)

Renumit duhovnic român și profesor de teologie.

* * * * *

„În faţa sublimului devii sublim”.

„În viaţa fiecăruia dintre noi există un drum al Damascului”.

„Adu roadă unde ai fost chemat să lucrezi”.

„Toate socotesc jertfa piatra de temelie pusă de Dumnezeu existenţei noastre”.

„Ignoranţa este un păcat foarte grav, căci un creştin autentic nu poate fi prost”.

„Iubirea este principiul vieţii, iar Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, ne revelează iubirea şi viaţa în iubire, de la obârşia ei divină”.

„Fiecare dintre noi are o chemare şi un dar. Iar a-ţi cunoaşte darul înseamnă a-ţi cunoaşte sensul vieţii; a şti pentru ce trăieşti şi pentru ce te jertfeşti”.

„Sfinţenia nu înseamnă să mergi pe ape, nu înseamnă să zbori prin vazduh, nu înseamnă să înviezi morţii. Cea mai mare virtute a sfinţeniei la care poate ajunge un om în zilele noastre este să se învieze pe sine, din propriile păcate.“

„Iubirea e posibilă între persoane care se valorifică reciproc, în iubire, «doi oameni îl dezvăluie reciproc pe tu», îşi simt prezenţa unuia în celălalt mereu, simt suferinţa unuia pentru altul în aşa măsură încât când întristezi pe copărtaşul tău, simţi că «te-ai lovit singur» (Tolstoi) pe tine însuţi.”

„Scrisul este valabil timp de multe generaţii, dar scrisul într-un suflet rămâne o veşnicie”

„Iraţiunea a zămislit monştri ca Hitler, Stalin, Ceauşescu şi toţi aceşti monştri au fost produşii ateismului. Fără raţiune, pe ce temei constuieşti lumea? Pe forţă oarbă şi hazard. Pe aceste temeiuri, nimic nu durează şi, în final, se va merge inevitabil spre haos. Pentru a zidi ceva durabil, este nevoie de un model. Modelul nostru este Hristos. Pe temeiul acestui model vrem sa construim lumea de mîine, viitorul ţării noastre”.

„Nimic nu e întâmplător, totul e proniator“.

Pr Galeriu

Citate favorite – o idee frumoasă pe blogul doamnei Zinaida. O invitație la lectură.

The URI to TrackBack this entry is: https://alexandrone.wordpress.com/2019/08/13/citate-favorite-103/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 comentariiLasă un comentariu

 1. Cat de frumos este citatul despre iubire, in care se face referire la ce spunea Tolstoi!

  Apreciază

  • # Mă bucur din suflet că ți-a plăcut, dragă Rux. Un om deosebit, care a surprins atât de frumos marile aspecte ale vieții.
   Toate cele bune și zile frumoase îți doresc! 🙂

   Apreciază

 2. Ma intreb – retoric 🙂 – oare de ce nu simt si gandesc astfel toti clericii? Nu le-a fost profesor acest om? Nu i-au citit scrierile? Sunt atat de putini cei care pun suflet in ceea ce fac incat abia se zaresc in multimea de barbati care poarta sutana.
  Rezonez cam la tot ceea ce ai transcris aici, dar cel mai mult imi place: „Ignoranta este un pacat foarte grav, căci un crestin autentic nu poate fi prost” (cuvinte care ar trebui scrise cu litere de foc pe zidurile bisericilor). 🙂
  Zile senine iti doresc, Alex draga! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Foarte bună întrebarea ta retorică. Răspunsul…. să îl dea cine trebuie. Este păcat că în toate domeniile societății noastre, lucrurile nu mai sunt așa cum au fost și cum ne-am fi dorit să fie…
   Citatul remarcat de tine este grozav și atât de actual.
   Numai bine, dragă Diana și zile fericite! 🙂

   Apreciază

 3. Cred că ultimul citat e de luat aminte în special de către persoane în situația mea. Singurătatea poate fi benefică dacă găsești calea potrivită să ți-o faci aliat. Iar credința este una dintre cele mai benefice dintre ele.
  Mulțumesc și de această dată pentru gândurile bune pe care mi le-ai transmis astfel, dragă Alex! Zile faine și binecuvântate îți doresc! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  • # Ziua bună, dragă Petru. Mă bucur din suflet că ți-au plăcut alegerile mele și din această săptămână. Fiind o săptămână marcată de o mare sărbătoare religioasă, m-am gândit la acest om deosebit, care a marcat din punct de vedere spiritual multe generații de români, cu cuvântul său și statura sa morală. Și un om care a promovat valorile credinței creștine într-un mod atât de frumos. Iar citatul despre care ai amintit este un adevăr atât de profund.
   Numai bine îți doresc din toată inima și zile binecuvântate! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 4. „Sfinţenia nu înseamnă să mergi pe ape, nu înseamnă să zbori prin vazduh, nu înseamnă să înviezi morţii. Cea mai mare virtute a sfinţeniei la care poate ajunge un om în zilele noastre este să se învieze pe sine, din propriile păcate.“ – Grea misiune…”sa te înviezi pe tine din propriile păcate”, dar merita încercat.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Conform profesorului de științe politice Michael Barkun, nimic nu este întâmplător, nimic nu este ce pare a fi și totul este interconectat (traducerea mea). Numai că aici e vorba de politică și teoria conspirației.

  Apreciat de 1 persoană

  • # Ziua bună! Într-adevăr, nimic nu este întâmplător pe lumea asta și toate sunt interconectate.Din păcate… sunt destui care nu înțeleg sau nu vor să înțeleagă acest adevăr. Iar politica… este și ea o parte importantă din acest peisaj complex al existenței umane.
   Toate cele bune! 🙂

   Apreciat de 1 persoană


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: