Așa cum ați auzit la tv sau ați aflat de pe internet, pe 3 aprilie s-au împlinit 40 de ani de când a fost folosit pentru prima dată un telefon mobil (vezi un articol aici). Această invenție, care a revoluționat într-un timp destul de scurt comunicațiile interumane, a devenit aproape indispensabilă pentru omul zilelor noastre. De la telefonul butucănos cu care, pe data de 3 aprilie 1973, Marty Cooper – inginer la Motorola – realiza prima convorbire cu un telefon mobil, astăzi s-a ajuns la veritabile mini-computere, aparate cu capacități tehnice incredibile, la care oamenii nici nu visau acum doar câțiva ani în urmă. Unde se va ajunge cu acest ”boom” tehnologic? Greu de spus! Și greu de anticipat, dacă ne gândim cu ce viteză apar pe piață noutățile din acest domeniu. Dacă primul mobil cântărea 1,13 kilograme și avea o înălţime de 23 de centimetri(!) și costa aproape 4000 de dolari(!), astăzi avem la îndemână adevărate bijuterii miniaturizate şi la preţuri mult mai accesibile pentru majoritatea oamenilor.
Motorola Dyna TAC – primul telefon mobil.
Vă mai amintiţi când aţi văzut prima dată un telefon mobil? Şi ce impact a avut asupra voastră această noutate, într-o perioadă când încă mai foloseam cabina telefonică de pe stradă, atunci când trebuia să sunăm urgent pe cineva? Ca să nu mai vorbim de „celebrele” convorbiri interurbane, comandate la poştă, pentru care trebuia să aştepţi, nu glumă! Vremea lor a trecut şi au rămas doar amintiri…
Încercând să-mi amintesc de telefoanele mobile care mi-au trecut prin mână, am făcut o listă a „faimoaselor” telefoane pe care le-am deţinut şi de care îmi amintesc cu drag, căci realizez cum au evoluat aceste instrumente de comunicare, dar şi faptul că anii au trecut nu doar peste ele, ci şi pentru mine, la fel de repede… O mică „incursiune” în istoria telefoanelor mobile, din perspectiva personală. 🙂
Ericsson GH 198 – primul meu telefon mobil! 🙂 Era…uriaș și atât de greu, încât nu încăpea în niciun buzunar. Nu l-am ținut decât câteva zile, căci o problemă la baterie m-a făcut să renunț la el repede. Nu am cum să uit emoţia cu care l-am adus acasă, încântat că pot comunica într-o manieră atât de modernă. Era prin 1998 şi îmi amintesc că am achiziţionat o cartelă prepay ALO de la Dialog (mai târziu Orange). Am păstrat acel număr mai bine de 10 ani, până când am renunţat la el, alegând o firmă concurentă. Modul de tarifare era destul de ciudat, căci creditul era împărţit pe „unităţi” şi nu pe minute de convorbiri. Preţul unei convorbiri… destul de mare!
Motorola d 470 – al doilea telefon pe care l-am avut. Un telefon foarte bun, solid, destul de greu, dar mult mai elegant faţă de predecesorul său. Binenţeles că nu l-am folosit decât pentru convorbiri, căci serviciul sms nu era încă dat în folosinţă! Îmi amintesc că multe dintre opţiunile din meniul telefonului nu le-am folosit niciodată şi nici n-am ştiut la ce folosesc. 🙂 Aaaa! Şi avea nişte sonerii tare interesante pentru acea vreme. Eu alesesem o melodie tărăgănată, de care eram tare încântat. Am păstrat acest telefon aproape un an, până când s-a ivit ceva mai interesant. oricum, oferta era destul de limitată, dacă vă amintiţi.
Alcatel One Touch Easy – un telefon de care am fost foarte mulţumit. Mult mai micuţ decât precedentele, avea un semnal foarte bun şi o autonomie incredibilă! În plus, atunci când am fost în vacanţă la munte, când nu aveam nicio priză la îndemână, am putut să-i pun în locul acumulatorului 3 baterii alcaline, căci avea şi această opţiune de urgenţă, foarte utilă! De pe acest telefon am transmis primele sms-uri, căci serviciul fusese inaugurat şi în România.
Maxon – un telefon pe care scria că este fabricat în Danemarca. Era al unui prieten, dar l-am ţinut o vreme la mine, căci dorea să-l vândă. Era foarte subţire, într-o vreme când mobilele era destul de „dolofane”. Interesant, dar nimic ndeosebit la el.
Alcatel One Touch View – un telefon foarte bun, de care am fost foarte mulţumit şi pe care îl păstrez şi acum pe acasă, printr-un sertar, ca amintire. Avea un ecran uriaş pentru acele vremuri şi, la fel ca alte Alcatel-uri, avea o recepţie foarte bună şi o autonomie grozavă. Agenda era împărţită în foldere, avea calculator, ceas şi alarmă, care suna şi când telefonul era oprit! Funcţii din ce în ce mai utile pentru un telefon. Mă amuza antena retractabilă, care avea vreo 10 cm! Dar care era foarte utilă în zone cu semnal mai slab. L-am încercat de curând, să văd dacă mai funcţionează şi….merge perfect!
Alcatel One Touch DB – foarte drăguţ, cu marginea cauciucată, plăcută la atingere. Am renunţat destul de repede la el, căci nu prea mi-a plăcut autonomia modestă.
Ericsson R 320 – un telefon cu funcţii extraordinare pentru vremea sa. La acesta am folosit pentru prima dată modul bluetooth de transmitere a datelor. Avea şi port de infraroşu, jocuri, convertor valutar şi posibilitatea de a-l conecta la computer. Putea fi folosit şi ca reportofon, iar convorbirile puteau fi înregistrate! Şi era incredibil de subţire, doar 9 mm – un adevărat record pentru atunci. Ecranul era făcut dintr-o sticlă rezistentă la zgârieturi. Un telefon cu adevărat performant. L-am păstrat cu plăcere mai mulţi ani.
Motorola V50 – drăguţ şi… atât! Era plăcut că nu-mi ocupa mult spaţiu în buzunar, iar ideea cu clapeta era foarte chic.
Siemens S35 – un telefon şi drăguţ şi performant. Citisem undeva că a fost ales telefonul anului în 2000. Avea acces la internet (serviciul wap), funcţii office, comandă vocală (ce grozav mi s-a părut să apelez doar prin voce, poruncindu-i telefonului pe cine să sune!). Din păcate, a avut o viaţă scurtă, căci iarna, pe zăpadă, l-am scăpat din buzunar când am traversat strada şi… l-a călcat o maşină! 😦 Chiar dacă i-a rezistat carcasa la un aşa şoc, telefonul nu a mai mers niciodată…
Alcatel OTE 256 – l-am avut atunci când începuse moda cu mai multe telefoane, în reţele diferite. Foarte micuţ, bine finisat, dar minimalist în funcţii.
Siemens M55 – primul telefon cu cameră foto ataşabilă! O adevărată minunăţie pentru acea vreme. Pozele ieşeau destul de bune, dacă afară era soare. Pe vreme înnorată…nu erau deloc grozave. Din păcate, autonomia era o problemă la acest model. Şi, în scurt timp, au apărut deja telefoanele cu cameră foto încorporată, mult mai atractive!
Sony Ericsson K750i – Un telefon cu adevărat excepţional. Îl am şi acum, pentru că niciun alt telefon nu a avut o cameră foto atât de performantă ca acesta. Majoritatea pozelor de pe blog, pentru care am primit aprecieri în nenumărate rânduri, au fost făcute cu acest telefon. Are radio şi player audio cu funcţie mega-bass ceea ce oferă o audiţie excepţională a pieselor muzicale. Funcţia calendar – foarte utilă, căci aşa am învăţat să-mi programez toate urgenţele şi task-urile, ca să folosesc un termen des utilizat în epoca telefoanelor mobile. Căştile audio din dotare sunt foarte performante. Pozele pot fi prelucrate chiar în telefon, iar în pachet a venit şi un CD cu o aplicaţie foarte utilă pentru conectarea telefonului la computer. Autonomia era foarte bună pentru câte oferea telefonul. Navigarea pe internet – foarte facilă! În plus, telefonul avea şi card de memorie! Ceva cu totul deosebit, căci permitea stocarea multor melodii sau fotografii.
Au urmat apoi şi alte modele, iar acum deja nu mai vorbim despre simple telefoane ci de… smartphone-uri! Adevărate mini-computere, din ce în ce mai performante şi cu funcţii noi de-a dreptul incredibile. Mai puţin uimitoare este însă dependenţa prea mare faţă de aceste obiecte, în detrimentul relaţiilor intermane directe, fără aceste auxiliare. Dar dacă arunc o privire în urmă, la vremea primelor telefoane mobile, mă curpinde aşa o nostalgie după acei ani frumoşi…
Sper că v-a plăcut scurta mea istorie în lumea telefoanelor mobile. Vă doresc tuturor un weekend minunat! 🙂 Şi… o melodie veselă în care apare şi buclucaşul telefon!
Păstrez vreo câteva telefoane mobile, așa ca amintire. Cel mai drag îmi este unul roșu-n-am văzut niciodată altul la fel- este cadou de la fiul cel mare, de ziua mea!
Au trecut niște ani buni, el este la fel de frumos, doar că nu-l mai folosesc..
Hi! hi! și telefoanele ..au amintiri!
Să ai o zi frumoasă, în care să primești telefoane de la cele mai dragi persoane!
ApreciazăApreciază
# Sărut mâna, doamna Gina! Aşa este, şi aceste mici obiecte sunt purtătoare de amintiri! Mai ales când ne leagă de persoane dragi.
Vă doresc şi eu o zi frumoasă şi…da! Chiar am început ziua cu un telefon de la un prieten drag!
ApreciazăApreciază
Eu nu contest necesitatea unui telefon mobil, dar în opinia mea au început sa exagereze! L-au transformat în computer mobil! :))
Fain Weekend!
ApreciazăApreciază
# Ai dreptate, Minnie! Iar „exagerarea” va continua in mod galopant, precum se vede. Telefonul nu ma e demult doar telefon. Mai nou este si…card bancar, cu care iti faci platile. Si cine stie ce va mai urma?
Si eu iti doresc un sfarsit de saptamana cat mai frumos! 🙂
ApreciazăApreciază
o exelenta paginadin istoria telefoniei, multumi, Alex draga.
excelent articol! Prima data când am vazut telefon mobil a fost în filmul Dallas. Sue Ellen avea unul in masina si… ma gândeam eu ca este SF! nu au trecut decat cativa ani pana cand au aparut si in România :)) wow, un miracol! Primul meu telefon a fost la inceputul lui ’99, un Ericsson gf768 :)) ce încântata am fost! :))
un weekend minunat iti doresc!
ApreciazăApreciază
# Sarut mana, draga Carmen! Si multumesc frumos! Ma bucur ca ti-a placut mica mea „istorie”… telemobila. Si eu imi amintesc de filmele americane in care aparea telefonul din masina. Era ceva…de vis!
Imi amintesc micutul Ericsson de care aminteai. Era deosebit de dragut si asa de micut… pentru ce era la vremea aceea.
Iti doresc si eu sa ai un weekend minunat! 🙂
ApreciazăApreciază
Primul meu telefon mobil a fost un Philips. Era imens si cantarea o tona….:))
Apoi am mai avut si altele….;)
Mi-a placut istorioara cu mobile!
Sa ai un weekend minunat!:)
ApreciazăApreciază
# Ha, ha! Si zi asa… o tona!!? 😀 Cam asa era si al meu si nu mai stiam cum sa-l car prin buzunare.
Ma bucur ca ti-a placut mica mea „istorie”.
Sa ai un sfarsit de saptamana cat mai frumos!
ApreciazăApreciază
Primul meu telefon a fost tocmai o caramida Ericsson, cred ca taman modelul din fotografie, ca tare mai seamana! Ce vremuri!
Intr-adevar generatia noastra (’70) a prins cele mai multe transformari!
Multumesc Alex!
ApreciazăApreciază
# Ai dreptate, Melly! Suntem un fel de… „generatia transformers” 😀 Le-am prins pe toate! Si zici ca ti-ai recunoscut telefonul in poza. Cum s-ar putea uita ditamai caramida?
Iti doresc o zi minunata si un sfarsit de saptamana linistit. 🙂
ApreciazăApreciază
Te felicit pentru postare, este complexă, documentată și interesantă! Eu nu mă pot obișnui cu telefonul de ultimă generație primit recent, așa că am revenit la cel cu tastatură, care este frumos și foarte bun. Asta este, cel trendy e ținut pe post de…rezervă! O zi frumoasă și mulțumesc pentru articol, Alex! 🙂
ApreciazăApreciază
# Sarut mana, Mirela si iti multumesc si eu! Imi pare tare bine ca ti-a placut mica mea… „comemorare” telemobila. Cat priveste noile telefoane, recunosc ca si mie mi-a venit tare greu cu ecranele „pipaibile”, incat adesea pierdeam apelurile, pana apucam sa dau cu degetele pe ecran. 😀 Dar oare nu la fel ne-am poticnit si de alte gadgeturi, atunci cand ne-am intalnit prima data cu ele? Si acum imi vine sa rad cand imi amintesc de prima telecomanda de televizor, cu care nu ma intelegeam deloc!
Iti doresc un weekend minunat! 🙂
ApreciazăApreciază
Eiii, frumoasa aducere aminte. Si primul meu telefon a fost Motorola si imi atarna in geanta ca o caramida ! In mod ciudat, de el imi amintesc cu cel mai mult drag.
ApreciazăApreciază
# Sărut mâna, doamna Zina! Mă bucur că v-a plăcut ”aducerea aminte”. Sunt convins că ați păstrat amintiri frumoase legate de acel telefon ”voinic”. Vorba unui prieten, erau bune așa mari și ca… ”arme de autoapărare”!! 😀
O noapte frumoasă!
ApreciazăApreciază
🙂
parca ai fi ministrul comunicatiilor!!! cel putin in comparatie cu mine!
eu sunt doar la al doilea telefon, ambele nokia! la reinnoirea de contrac m-a rugat vanzatoarea sa iau unul nou, la oferta, si am refuzat!
ApreciazăApreciază
# Ha, ha! Mulțumesc pentru… comparația hazlie! 🙂 Ce-i drept, le-am cam schimbat și recunosc că mă pasionează. Dacă le-am privi strict ca telefoane, cel mai simplu telefon este de-ajuns pentru vorbit și sms. Dar ne lăsăm încântați de tot felul de ”chichițe” strălucitoare.
O noapte frumoasă! 🙂
ApreciazăApreciază
wow!
excelent articol draga Alex!
primul meu telefon a fost un Maxon pe care l-am avut la inceputul anilor 2000…au umart destule,pe unele inca le mai am prin casa 🙂
preferatul meu ca marca ramane Nokia!
ApreciazăApreciază
# Mă bucur că ți-a plăcut ”tele-istoria” mea. Sunt convins că fiecare ne amintim cu drag de aceste ”jucării” de vorbit, cu care ne-am obișnuit atât de mult.
Și mie mi-au plăcut telefoanele Nokia. Penultimul din cele ce le-am avut a fost unul tare bun, cu niște funcții foarte bine optimizate. A trebuit să-l schimb, atunci când am avut o defecțiune. Ultimele noutăți de la Nokia sunt foarte arătoase, dar și cam scumpe.
Îți doresc o noapte frumoasă, Pandhora! 🙂
ApreciazăApreciază
frumos articol, un remember care m-a facut sa fac un mic journey prin istoria telefoanelor pe care le-am avut. La noi au aparut relativ destul de tarziu acestea, undeva dupa 97-98 daca bine imi amintesc.
Telefoanele moderne(tip minicomputer) sunt necesare mai ales in occident unde trebuie sa raspunzi pe mail, sa iti faci niste plati online, ritmul si tehnologia s-a impus altfel decat la noi. La noi telefoanele de ultima generatie nu sunt decat un element de parada, pentru ca prea putini sunt conectati la un ritm de viata in care antreprenor, fiind trebuie sa raspunzi in cel mai scurt timp solicitarilor clientilor….merge si cand revii la birou, concurenta e mica, deci clientul poate sa astepte ca si asa nu are ce sa faca altceva 😀
ApreciazăApreciază
# Te salut, dragă Romi! Citind comentariul tău, mi-am amintit că primul telefon mobil pe care l-am văzut era un Benefon uriaș, pe care îl purta cu mândrie un cunoscut de-al meu. Dacă mai ții minte, înainte de Dialog și de Connex, prima firmă de telefonie mobilă în România a fost ”Telefonica”, din care mai târziu a apărut SunTel și apoi Zapp. Țin minte că aveau niște abonamente uriașe, iar semnalul era numai în anumite orașe.
Cât privește smartphone-urile, ai dreptate că la noi sunt folosite mai mult de paradă și mai puțin pentru utilitatea lor practică. Ai punctat bine mentalitatea românească, potrivit căreia clientul poate să aștepte, că doar ce atâta grabă? Cu atâtea gadgeturi la îndemână, poate se mai schimbă ceva și în felul românilor de-a fi.
Îți doresc numai bine, Romi! 🙂
ApreciazăApreciază
Si eu imi doresc mult, draga Alex, o schimbare reala la nivel de mentalitate, la nivel de deservire si respect fata de client. In toate tarile din lume acest lucru s-a intamplat in momentul in care a inceput sa existe un flux international de antreprenori care s-au intrecut intre ei, creeind astfel o concurenta reala. Ori la noi nimeni nu incearca sa atraga, decat sa respinga. Daca ar fi un aflux de investitori lucrurile s-ar schimba, salariile ar creste, dar cand sunt putine firme, putine locuri de munca, lucrurile pot doar sa stagneze sau sa mearga in jos.
Am locuit nu demult in aceiasi casa cu un tip din Malta si imi marturisea cum mica loc tarisoara s-a dezvoltat. Multi au inceput sa lucreze in extern si astfel au invatat un nou stil de a fi, de a se comporta si au inteles cum pot sa atraga investitori seriosi la ei in tara, astfel s-au dezvoltat foarte bine. La noi legea este intr-o continua schimbare de 23 de ani, astfel indeparteaza investitorii, pentru ca nimeni nu se antreneaza intr-un sistem in care stabilitatea este pereclitata zilnic. (putina politica, desi nu sunt adept … 🙂 )
Remember-ul cu telefoanele mi-a readus in minte niste experiente placute, am avut telefon celular doar dupa 2000, nu eram prea tentat in a investi prea mult in tehnologie de acest fel, mai ales cum spui, semnalul era foarte precar in acea perioada, dar au ramas amintirile placute ale acelor vremuri.
Iti doresc numai bine si tie 🙂
ApreciazăApreciază
# Mulţumesc pentru mesajul tău, dragă Romi. Ai mare, mare dreptate. Lucrurile merg aşa cum ai zis şi aşa cum vedem, în ţara noastră. Din păcate, şi nu sunt singurul care susţine asta, aşa se doreşte să meargă lucrurile, pentru că unii au foarte mult de câştigat din această harababură. Ce mai contează ceilalţi pentr aceşti oameni? Păcat, am fi putut ajunge mult mai departe şi mult mai bine… Mai rău este că s-a degradat nu doar nivelul de trai, ci şi modul de viaţă (mentalitate, mod de a gândi, de a trăi, de a crede….). S-a ajuns la ceva tare urât, la care nu ne gândeam prin ’90, când visam la o Românie liberă şi prosperă…
Numai bine, dragă Romi şi te mai aştept pe aici, cu drag! 🙂
ApreciazăApreciază
Impresionant articolul, Alex si impresionanta colectia ta de telefoane. Primul meu telefon, a fost un Nokia 3210, pe care mi l-am achizitionat in 2002, din afara tarii, fiind trimisa intr-un schimb de experienta. A fost prima mea iesire peste granita, prima mea viza pe pasaport, tocmai ce Europa a trecut la Moneda Euro, era prima data cand am ravnit la acest telefon pe care l-am vazut intr-un magazin de gen, m-am sacrificat pe toata perioada sederii mele acolo, am dat pe el 250 de euro, o suma impresionanta, diurna m-a salvat si m-am intors cu el acasa. A fost o experienta foarte placuta si-o bucurie infinita pentru mine. Era un telefon foarte bun si m-am folosit cativa ani de el, aprox.7 ani, cand din neatentie, acasa la tara, am scos apa din fantana, il avema in buzunarul sortului, pentru ca gateam si nu stiu ce-am facut ca mi-a cazut in galeata cu apa. Vaaai ce-am mai plans atunci. Apoi au urmat altele, inca patru, dar toate numai Nokia. Acum preturile la telefoane sunt mult mai accesibile pentru toti.
E incredibil cat de dependenti suntem de tehnologie. Eu cel putin sufar cumplit cand ceva nu functioneaza si n-ar trebui sa fiu asa.
O duminica minunata iti doresc, Alex, impreuna cu toti cei dragi ai tai!:)
ApreciazăApreciază
# Şi eu îţi mulţumesc pentru istorisirea ta, dragă Ştefania! Uite câte amintiri ne leagă de aceste lucruri cu care ne-am obişnuit atât de mult. Numai pentru faptul că am dat la o parte toate barierele şi putem comnica atât de uşor cu cei dragi, înseamnă foarte mult. E drept că ne ataşam uneori prea mult şi ce „tragedie” facem când se strică, le pierdem sau le uităm acasă.
Să ai o săptămână frumoasă! 🙂
ApreciazăApreciază
Pe vremea aia toata lumea vroia un celular cat mai mic, acum toata lumea vrea un celular cat mai mare sa aibe rezolutie buna !…. Ce ciudati sant si oamenii astia ! :))))))))))))
ApreciazăApreciază
# Ai dreptate, Ninule! Chiar mă uitam în vitrina unui magazi la nişte smartphone-uri uriaşe, chiar dacă sunt foarte subţiri şi uşoare, dar incomode ca dimensiuni. Deh, oamenii şi gusturile lor…
Numai bine îţi doresc! 🙂
ApreciazăApreciază
Draguț articol. Îmi amintesc și eu de Alcatel One Touch. Sincer, telefon mai performant eu n-am avut (raportat la vremuri evident 🙂 ). Tin minte că eram în Padina, cu cortul. Și eram singura care avea semnal.
ApreciazăApreciază
# Ha, ha! Deci nu am fost singurul care s-a „lăudat” cu semnalul de la Alcatel! 🙂
Mi-a făcut plăcere să-mi amintesc de toate aceste lucruri drăguţe.
ApreciazăApreciază
Doamne! Cate telefoane ai avut! Sau macar ai folosit!
Eu sunt foarte fidela, ca sa zic asa telefoanelor mele si n-am avut multe. Comparativ cu tine chiar foarte putine.
Dat mi-a placut articolul, foarte dragut scris si care mi-a adus amintiri. Pentru ca multe din aceste telefoane le vedeam la prieteni, cunostinte…
Eu am avut cu totul doar 5 telefoane, dintre care 2 sunt cele pe care inca le folosesc acum. Dar eu chiar le-am tinut mult pe toate fiindca ma indragostesc de ele si greu imi vine sa la parasesc :)) Vorbesc serios! 🙂
Am scris si eu un articol, cred ca in vara, tot despre telefoanele mobile, cred ca l-ai citit atunci, asa mi se pare.
O adevarata calatorie in timp a fost articolul tau! Felicitari!
O zi frumoasa sa ai!
ApreciazăApreciază
A, si pe cele „parasite” inca le pastrez, pe toate 3 🙂 O sa-mi fac un mic muzeu 😉
ApreciazăApreciază
# Ha, ha! Poate facem o „confruntare” între… muzee! Sau mai bine o colaborare. Că mai am şi eu nişte exponate pe acasă. 😀
ApreciazăApreciază
# Să ştii că tocmai articolul tău m-a făcut să mă gândesc să scriu ceva şi despre telefoanele mele. Da, au fost destule, dar unele au poposit doar puţin prin preajma mea. Doar câteva mi-au plăcut mult de tot, iar unele le-am şi păstrat.
Recunosc că mă atrag noutăţile, iar în acest domeniu, ai văzut ce repede apar lucruri extraordinare.
Îţi mulţumesc pentru comentariul tău frumos, dragă Elly. Să ai o zi cât mai frumoasă! 🙂
ApreciazăApreciază