Lumea lui Alexandru

Despre viaţă, oameni, natură, flori, animale, locuri şi lucruri


10 lucruri care NU îmi plac

Am primit de la A.Dama această leapşă. Îi mulţumesc din suflet! Recunosc că mi-a venit destul de greu să mă rezum doar la  zece neplăcute. Nu pentru că aş excela în aspecte mai puţin agreabile mai mult decât ceilalţi oameni, dar nici nu pot să nu reclam lucrurile care mă deranjează (atât la mine, cât şi la ceilalţi). Am cam exagerat cu lămuririle şi nu mă aştept ca oamenii să-şi plece capul ruşinaţi de apostrofările mele! Dar măcar putem încerca, fiecare în dreptul său, să mai îndreptăm câte ceva dintre lucrurile pe care le greşim şi prin care ne urâţim viaţa.

1. Nu-mi place prostia! E atât de multă prostie în lumea asta, încât ajungi să întrebi dacă nu cumva poate fi contagioasă! Ar fi cea mai cumplită …„molimă”! Este păcat că oamenii iubesc atât de mult prostia, pe care o multiplică în infinite variante… Să ai o minimă cultură generală…nu mai este de mult timp un deziderat al oamenilor de azi. Iar dacă se mai asociază prostia şi cu…fudulia (vorba proverbului)…rezultatul e şi mai tragic.

2.  Nu-mi plac oamenii mincinoşi, cei care mint din plăcere, cu „talent”. Oameni care te înşeală pe faţă, care promit şi apoi uită sau se fac că uită. Oamenii frauduloşi, gata să profite de pe urma celorlalţi prin neadevăruri. Aş asocia mincinoşilor şi un alt specimenşmecherii – cei care socot că se pot „strecura” eludând orice regulă, lege sau normă de bun simţ. A fi şmecher a ajuns să fie mai apreciat decât un titlu doctoral!

3. Nu-mi place mizeria, lipsa de curăţenie. Detest oamenii murdari, care preferă să trăiască într-o „împărăţie a jegului”. Şi pentru care, unii găsesc drept scuze sărăcia. Am văzut mulţi oameni săraci, dar casele lor sclipeau de curăţenie. Curăţenia este un minim semn de civilizaţie. Ori …parcă ne îngropăm tot mai mult în gunoaie!

4. Nu-mi place lipsa de disciplină. Consider că omul trebuie să înveţe de mic să fie disciplinat, să ştie să îşi facă un program şi să-l respecte. Degeaba îi blamăm pe nemţi sau pe japonezi, ei sunt acolo unde sunt, iar noi nu vom fi niciodată! Ne place prea mult dictonul: „lasă-mă să te las!”. Priviţi cum se şofează pe şoselele României! O harababură! Atâtea accidente datorate lipsei unei discipline elementare.

5. Nu-mi plac oamenii care nu ştiu să respecte munca celorlalţi. Care calcă în picioare cu nesimţire ceea ce alţii au trudit să facă. Este o adevărată mitocănie să calci în picioare florile sădite de alţii, să arunci gunoaiele pe jos, să nu fii în stare să preţuieşti ceva făcut de alţii. La capitolul acesta noi, românii, suferim rău de tot!

6. Nu-mi plac egoiştii. Oameni care se consideră „buricul pământului”şi singurii care contează. Ceilalţi….parcă nici nu există pentru ei! Privesc cu aroganţă şi dispreţ chiar şi pe cei alături de care trăiesc sau muncesc. Dictonul preferat: „după mine…potopul”! Chiar dacă toţi avem în fiinţa noastră şi o doză de egoism, ştim bine că sunt şi „egoişti pur-sânge”!

7. Nu-mi place prostul gust al multor semeni. Nu ştiu de ce, dar am impresia că societatea contemporană promovează la greu gusturile proaste, kitschul ţipător, strident. Bunul gust este ceva atât de rar şi nu ţine de …snobism, aşa cum cred unii, ci de bunul simţ care lipseşte din educaţia multora. Haine, mâncăruri, preferinţe muzicale, obiecte personale (telefoane, bijuterii, maşini) ş.a. fac obiectul unui prost gust înfiorător.

8. Nu-mi place superficialitatea. Nici la mine, nici la alţii. Luăm în derâdere chiar şi cele mai importante aspecte ale vieţii. Trăim goliţi de sensuri şi semnificaţii şi ne mulţumim doar cu „carcasele” realităţilor.

9. Nu-mi plac scandalagiii, oameni puşi mereu pe ceartă. Cei care găsesc ca singură „metodă” de dialog – tonul ridicat, injuria, mutra încruntată. Astăzi toată lumea ţipă la toată lumea! Şi fiecare crede că are mai multă dreptate decât ceilalţi.

10. Nu-mi place lipsa de moralitate în care se scaldă societatea de azi. În numele libertăţii acceptăm cele mai ciudate lucuri, cele mai nesimţite orori şi deviaţii comportamentale. În numele libertăţii le permitem copiilor să fie imorali, să încerce „experienţe” periculoase, care le distrug sănătatea şi sufletul. Puţin câte puţin uităm de tot ce-i sfânt, uităm de Dumnezeu, de morala creştină, de omenie şi de rostul existenţei noastre. Ne afundăm într-o obsedantă alergare după plăceri, fără niciun discernământ şi fără să vedem că tot nefericiţi suntem cu toată această „des-frânare” a oricăror limite de bun simţ.Dacă vorbeşti cuiva despre „moralitate”, devii neplăcut, enervezi, eşti depăşit sau ai mentalităţi învechite. Fără o „coloană vertebrală”spirituală, fără valori şi principii valabile, unde vom ajunge?

Transmit această leapşă următorilor prieteni: Adrian, Oana, Mihaela, Mirabilissemper, Elisa,  Rodica, BlackCat şi…Shoricel dar şi tuturor celor care trec pe aici în vizită. Puteţi răspunde şi la comentarii. E loc pentru toţi!



18 răspunsuri la „10 lucruri care NU îmi plac”

  1. Leapsa noua 4 u:

    „10 LUCRURI CARE ITI PLAC”

    😀

    Apreciază

    1. Bun venit „Just me”! Mersi pentru leapsa. Am mai primit-o pe cea cu „10 lucruri care imi plac”. Gasesti raspunsurile aici:
      https://alexandrone.wordpress.com/2010/04/24/leapsa/

      Apreciază

  2. Harnic ai fost, Alex! 🙂
    Trebuia sa trec si eu in lista mea smecherii.:)

    Apreciază

    1. Mersi, A.Dama! Eeeei, harnic, am zis si eu cate ceva. La cate ar fi de spus…nu ar ajunge doar 10 „neplacute”! 🙂

      Apreciază

  3. Alex, la lista ta as adauga rautatea. Ce-i drept ea e urmarea minciunii, a smecherilor, egoismului.
    Sa avem ca mai putina parte de rautatea semenilor !

    Apreciază

    1. Elisa, ai dreptate! Rautatea le insumeaza pe toate si este sigur in fruntea listei cu „neplacute”. Mai bine sa nu avem parte de ea!

      Apreciază

  4. Spuneam undeva că nu obişnuiesc să preiau lepşe. Poate de teamă că aş putea să (re)descopăr cine ştie ce… alte ascunzişuri.
    Alex, dacă mă prinde A.Dama că preiau leapşa de la tine… îmi „dedică” vreo postare (sau o mustrare). Aşa încât, pentru că tot ne inviţi să ne exprimăm chiar aici, spun aşa: câte cinci pentru fiecare leapşă primită de la cei doi prieteni: de la tine şi de la A. Dama 🙂
    Prin urmare 5 lucruri care îmi plac: ciripitul păsărelelor primăvara, florile, prietenia durabilă, ciocolata, norii priviţi (mai) de aproape – din avion…
    5 lucruri care nu îmi plac: cuţitul înfipt în/din spate, nehotărâţii (me-included), tupeiştii, pisicile (sunt alergică) şi grabnic vărsătorii de (critic) sânge…
    Şi ar mai fi… în plus, multe din cele expuse nu sunt „lucruri”, dar ele mi-au venit în minte.
    Mulţumesc, aşadar, pentru leapşă 🙂

    Apreciază

    1. Mersi pentru raspuns, draga Oana. Acum ca am aflat „jumatate” dintre cele placute si cele neplacute…asteptam si cealalta jumatate! 😀 Cu increderea ca A.Dama sigur nu te va mustra!
      PS. Chiar nu-ti plac pisicutele? Mie imi lac toate lighioanele!

      Apreciază

  5. Oana,
    Nici chiar așa! Deci sunt un fel de „spaimă” blogosferică? Mustru, scriu postări țint(u)ind oamenii…
    Ești liberă să preiei lepșe când îți pică bine și de la oricine, chiar dacă ai refuzat înainte altele.
    Există o vreme pentru orice. Și eu am refuzat anumite lepșe, iar altele le-am preluat… Depinde de starea de moment.
    Măcar am aflat „pe jumătate” ce-ți place și ce nu. 🙂

    Apreciază

    1. A.Dama iti multumesc pentru gandul linistitor pentru Oana. Sigur ca nu te-ai fi suparat, din moment ce lepsa am primit-o chiar de la tine. Si iti multumesc inca o data pentru atentie si pentru gandul prietenesc.
      Ca si tine, la fel spun si eu ca nu mereu avem dispozitia pentru o leapsa. Numai ca cea de fata m-a…stârnit si chiar am vrut sa raspund la ea. Ar fi atatea de spus…Si cred ca fiecare are ceva interesant de spus.
      Numai bine!

      Apreciază

  6. Merci,Alex,azi ma apuc!!! 🙂

    Apreciază

    1. Cu placere Rodica! Si-alta data la fel!
      Numai bine!

      Apreciază

  7. De acord cu toate 10…

    Apreciază

    1. OK, Mirela! Dacă vrei, te rog să preiei şi tu leapşa! Poate încerci o variantă cu…poze? Tu te pricepi! 🙂

      Apreciază

  8. Am găsit cu întârziere acest articol, spre rușinea mea. Am scris mai demult 10 lucruri care îmi plac: http://mihaela13o.wordpress.com/2010/02/14/premiu-de-10/
    Din cele care nu-mi plac, mi-ar fi greu să aleg doar 10, dar cred că prostia ar fi în capul listei! Merci frumos că te-ai gândit și la mine!

    Apreciază

    1. Cu multă plăcere, Mihaela! Nu-i nicio problemă pentru…”întârziere” 🙂

      Despre „alegerea” prostiei în „topul neplăcutelor”…. cred că suntem toţi în asentimentul tău!

      Apreciază

  9. Alex,

    ai punctat foarte bine cele 10 elemente. din pacate traim intr-o societate in care le gasesti pe toate la un loc.

    nu ne vom putea compara cu tarile germanice niciodata pt ca ei au in primul rand o traditie in gandirea constructiva, disciplinata, pe cand noi suntem un popor dominat, care se complace in iobagie si smecherie de mahala.

    odata ajunsi la maturitate cu o personalitate infectata cu un stil de viata de slaba calitate, intalnim un anturaj in care esti acceptat doar daca ai o viata de aceiasi speta, acest fapt incurajeaza perpetuarea intr-o viata mizerabila.

    de la renumele pe care il aveam mai demult de tara de oameni inteligenti, de elevi, studenti olimpici la materiile de baza, am ajuns la polul prostiei, in care prostia este considerata o virtute si un apanaj al unei vieti prospere.

    Apreciază

    1. Bine ai revenit, dragă Romi! Mă bucur de vizita ta. Da, din păcate în societatea noastră chiar că le găseşti pe toate…cele rele. Ai zis bine şi cu „valorile” mult apreciate pe la noi…din păcate…
      Numai bine!

      Apreciază

Lasă un comentariu